22 Idee van: Stichting Bevlogen Aarde OCU Publicatiedatum: 09 maart 2020

Van A7 naar ART7

In 2017 besloot een groep Groningse cultuurdragers en kunstenaars tegenwicht te willen bieden aan het vaak te negatieve imago van de Provincie Groningen. Zij ontwikkelden het idee van een blijvende openluchtmanifestatie van beeldende kunst langs de A7 tussen Friesland en de Duitse grens. Een lint van spraakmakende, innovatieve kunstwerken dat de liefhebber van cultuur, design en spitstechniek naar de provincie Groningen trekt: een impuls voor economie en toerisme, een bijdrage aan leefbaarheid.

Dit is wat het ambitieuze project ART7 gaat opleveren. Nieuwe spirit, (duurzame) energie, uitdagende en economische kansen voor de Groningers. Samenwerken aan een project dat de economie aanzwengelt, doordat het wereldwijde, positieve aandacht krijgt en Groningen internationaal op de kaart zet. Duizenden geïnteresseerden komen af op die bijzondere snelweg die letterlijk en figuurlijk energie oplevert.

Wat wordt het?
En wat gaan we dan zien, wat wordt het, wat staat en ligt er dan over een paar jaar langs, boven, in of op die snelweg? Dat is juist het mooie… dat weten we nog niet. Daar mogen de ruim 600.000 trotse inwoners van onze prachtige provincie, studenten, kinderen, ouderen, internationale/nationale/lokale kunstenaars in meedenken en aan meewerken. Het resultaat wordt bepaald door hun waanzinnige, creatieve, innovatieve, schijnbaar onmogelijke én nuchtere ideeën!

In het kort:

 • Ruim 470 km lang kunstlint met de meest bijzondere kunstwerken: Amsterdam – Groningen- Hamburg. Start: Groningen. Bij hubs, afslagen, rustplaatsen.
  Kunst op snijvlak van techniek en toekomst, kunst die aansluit bij de energietransitie: een kunstsnelweg die letterlijk en figuurlijk energie oplevert!
  Beleving voor alle zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen.
  Met internationaal/nationaal/lokaal bekende kunstenaars; Leonardo Da Vinci’s van deze tijd.

SAMEN met de omgeving; bewoners, lokale kunstenaars, (jonge) ondernemers, studenten, kinderen, ouderen.
Enthousiaste supporters zijn er al…

 • Groningen Perspectief 2025
  Rabobank en BankGiroLoterij
  Comité van Aanbeveling: o.a. Cas König, Han Fennema, Lambert Zwiers

Met…
Wereldberoemde medewerking: Andreas Blühm en Daan Roosegaarde zijn al fan van het project! Zij hebben hun toezegging gedaan en staan te trappelen om aan de slag te gaan, als curator en als innovatieve kunstenaar.

Zoals Daan Roosegaarde zegt: ‘Laten we deze vorm van community art in Groningen realiseren en samen nieuwsgierig naar de toekomst kijken.’

Met ART7 ontstaat een openluchttentoonstelling van ongekende omvang en kwaliteit, langs een snelweg die letterlijk en figuurlijk energie oplevert voor leefbaarheid, toerisme, arbeidsmarkt en bedrijvigheid, en zeker ook voor de ‘Groningse kracht en trots’. ART7 is een duurzame investering in de toekomst van Groningen! A great reason to visit.

www.art-7.nl