8 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 02 maart 2020

Vakantiewoningen aan het Oldambtmeer

Rondom het Oldambtmeer worden alleen woningen gebouwd voor permanente bewoning. Een gemiste kans. Aantrekkelijke, comfortabele vakantiewoningen in of om bestaande boerderijen, laten toeristen kennismaken met het Groninger land. Hun positieve ervaringen delen ze met hun netwerk, waardoor meer toeristen komen en men mogelijk op het idee komt om zich permanent te vestigen in een landschap van rust en ruimte, waardoor de krimp afneemt.

Aan het Oldambtmeer, in Oostwold, staat een grote leegstaande boerderij. Met behoud van het karakter van dit rijksmonument kunnen in de schuur comfortabele, duurzame, vakantieappartementen worden gerealiseerd. Op het erf is ruimte voor een x-aantal vakantiehuizen, die qua bouwstijl moeten passen in het landschap. Het voorhuis kan dienen als woonhuis voor de beheerder/ eigenaar en een deel kan bestemd worden voor algemene voorzieningen voor de vakantiegangers.

Dit is een voorbeeld. Op deze manier kunnen traditionele Groninger boerderijen behouden worden en maken toeristen kennis met het Groninger erfgoed en landschap.

Er staan meer van dergelijke boerderijen in de directe omgeving van het Oldambtmeer die geschikt kunnen worden gemaakt voor recreatie en tijdelijke vormen van bewoning. Het vraagt ook om het aantrekkelijker maken en/of presenteren van Oost-Groningen. Het gaat niet alleen om het Oldambtmeer.

Ik heb dit idee gekregen door te lezen over initiatieven om historische boerderijen te behouden.