230 Idee van: Piet Hein van der Hoek Publicatiedatum: 05 maart 2020

Tv-film ZARA – Het leven na de aardbevingen

De jonge vrouw Zara (20 jaar) voelt zich door de aanhoudende aardbevingen in Groningen nergens meer veilig en heeft last van nachtmerries en paniekaanvallen. Vijf jaar geleden heeft haar ouderlijke boerderij zoveel schade door de aardbevingen opgelopen dat die gesloopt moest worden. Zara heeft het gevoel dat haar jeugd verpest is. Ze besluit op zoek te gaan waarom het voor haar zo mis liep, door gedupeerden maar ook verantwoordelijken zoals ministers  te gaan interviewen.

Haar buurvrouw is een jonge boerin, die binnenkort de boerderij van haar ouders wil overnemen. Maar het monument is ernstig door aardbevingen beschadigd en  de schade wordt maar niet vergoed. De beide vrouwen ontmoeten elkaar steeds op een oude luchtwachttoren in hun dorp Warfhuizen, die hoog boven het Groninger landschap hun een nieuwe kijk op hun leven geeft.

Op een dag loopt door hun Groningse dorp een vrouw met een vioolkoffer. Ze komt uit Amsterdam en speelt tijdelijk bij het Noord Nederlands Orkest. De  drie vrouwen raken bevriend, maar die vriendschap komt meer en meer onder druk te staan nu Zara er achter komt dat de violiste, zoals zoveel Westerlingen, niet veel begrijpt van de problemen in Groningen. Als de twee vrouwen  op de toren een echte aardbeving meemaken wordt dat een splijtzwam in hun vriendschap.  Ze komen met zijn allen in een rollercoaster terecht waarbij het noodlot steeds dichterbij komt. Wat wordt hun toekomst?

Achtergrond: Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen blijkt dat 10.000 Groningers als gevolg van de aardbevingen lijden aan psychische en lichamelijk klachten. Veel inwoners leven dagelijks met, in hun ogen, onrecht en onzekerheid. Het tast voor velen het fundament van het bestaan aan. De emotionele problemen en haar gevolgen zijn het eerste hoofdthema van deze film

Aan de andere kant is er de ‘onverschilligheid’ van de rest van de samenleving. Daar vindt men dat het nu wel goed geregeld is voor de Groningers; de gaskraan gaat dicht en er zijn miljarden beschikbaar. Maar veel Westerlingen hebben geen idee wat er zich nu werkelijk afspeelt in Groningen. Deze  ‘onverschilligheid’ is het tweede hoofdthema van deze film.

De film is een docu-fictie, waar drie acteurs de hoofdrol spelen. Het verhaal deels een vervolg op de documentaire De Stille Beving  (1 miljoen kijkers) en de belevenissen van de dochter Zara (10) in die film. Kleine Zara speelt in ‘ZARA’ ook mee in de flashbacks van de actrice Zara. Ook het Noord Nederlands Orkest heeft de intentie mee te werken aan de film. De interviews met gedupeerden en ministers  die Zara houdt, worden door het fictieve verhaal van ‘Hel en Hemel’ heen gemonteerd. De film komt in 2022 uit; het jaar dat de gaskraan definitief dichtgaat.  Via een online platform kunnen Groningers 2 jaar lang de ontwikkeling van de film tot aan de première  volgen en actief meedenken. De film wordt regionaal en landelijk uitgezonden.  Daarnaast wordt die in de Oosterpoort vertoond en reist de film langs dorphuizen.  Er is een uitgebreid filmplan is beschikbaar. Vragen? Mail naar info@dbc-media.com