Op zoek naar boswachters met verbeeldingskracht! De samenleving vraagt om creatieve, flexibele denkers en doeners. Je iets voorstellen, je ergens in inleven en jezelf goed kunnen uitdrukken zijn krachtige eigenschappen waar je een leven lang iets aan hebt. Om die creatieve spier aan het werk te zetten ontwikkelden wij (theatergezelschap Het Houten Huis), in cocreatie met het onderwijs, Het Houten Huis in de klas. Daarmee stimuleren we kinderen op speelse en filosofische wijze na te denken over zichzelf, over anderen en over de wereld.
Hoe werkt het?
Het Houten Huis in de klas is een boom die een jaar lang in de klas komt wonen. Per seizoen hoort er een pakket kaarten bij, waarop opdrachten, spelletjes en (filosofische) vragen staan. Sommige opdrachten duren maar 10 minuten en sommige kunnen gedurende de dag door de normale lesstof verweven worden. Er zijn speciale kaarten om het project te starten, te eindigen en om feestdagen te vieren.
Iedere dag kiest de docent naar eigen inzicht een kaart voor de klas. Er zit een opbouwende lijn in de kaarten, maar er is een grote vrijheid voor de docent om de kaarten naar eigen inzicht te kiezen. Hij of zij weet tenslotte het beste waar de kinderen op dat moment aan toe zijn. Op die manier kunnen er verbanden gelegd worden met andere vakken of activiteiten.
Het dagelijks terugkerende element zorgt ervoor dat de kunstervaringen een inbedding krijgen in de eigen lesstructuur, als een soort ritueel.
Coaching voor docenten
Gedurende het jaar vinden er contactbijeenkomsten plaats waar we docenten coachen hoe zij om kunnen gaan met de kaarten. We laten zien hoe belangrijk het is om een open houding aan te nemen. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen docenten veel ervaringen uit en tegelijkertijd krijgen wij, de makers, meer inzicht in hoe we het instrument of de begeleiding kunnen verbeteren.
Het Houten Huis in de klas wordt de Verbeeldingsboom
In 2015 ontwikkelden we het bovengenoemde in cocreatie met het onderwijs. Vanuit de vraag ‘hoe geven we creativiteit een dagelijkse plek in de klas’, is er nu een basisinstrument dat op meer dan twintig scholen staat. Samen met K&C, Gebied-B en andere educatiemakers, en met steun van Toukomst, willen we van dit instrument een uitgebreidere versie maken: de Verbeeldingsboom.
We zitten boordevol ideeën en plannen om de boom te laten groeien met meer disciplines zoals erfgoed, nieuwe media, muziek, beeldende kunst en natuur. In samenwerking met organisaties en instellingen in de regio, die het bovengenoemde als vakgebied hebben, willen we uitbreidingssets maken van de opdrachtkaarten. Zo verkennen kinderen spelenderwijs hun eigen, directe omgeving én nieuwe gebieden.
We hebben boswachters nodig!
Het liefst planten we honderden Verbeeldingsbomen om de creativiteit binnen scholen te laten bloeien. Daar kun je ons bij helpen. Maak dit idee je favoriet en deel het op je sociale media, dan creëren we samen een bos vol verbeelding.
Makers: Inez de Bruijn, Karlijn Benthem en David van Griethuysen en vele anderen
Samenwerkingspartners: K&C en Gebied-b