48 Idee van: Ronald van den Berg Publicatiedatum: 29 januari 2020

Tourisme

Meer en snellere treinen van en naar de Randstad worden rendabeler en daardoor haalbaarder als er meer dagjesmensen naar Goningen willen komen. Die mensen zul je moeten lokken met een grote attractie.

Er is veel te doen en te beleven in Groningen, zoals wadlopen, zeehondjes kijken en mooie plekjes in een weids landschap. Natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers zien de provincie al wel zitten, maar deze mensen verspreiden zich nogal, zodat je er als ondernemer niet zoveel mee kan, en zeker niet als het regent.

Dagjesmensen uit de Randstad moeten een behoorlijk eind op en neer om in Groningen te komen. In Groningen zijn genoeg attracties die een breed publiek kunnen aanspreken,ze zitten alleen erg verspreid, zijn niet allemaal goed bereikbaar per trein, en per stuk blijkbaar niet die hele reis waard. Zelfs de zeehondencrèche trekt maar 70.000 bezoekers per jaar, geen enkele attractie haalt de top 50 qua bezoekersaantallen.

Een grote attractie naast een station zou dus het beste zijn, bijvoorbeeld in Appingedam, idealiter een attractie waar je binnen 2 à 3 uur weer uit bent, en waarvandaan dan directe bussen klaarstaan om je heen en weer naar de volgende activiteit te brengen, zoals wadlopen, de zeehondencrèche, een kijkje bij de boer of het pittoreske Appingedam.

De ideale attractie om dit voor elkaar te krijgen heet Ocean World, het is een dierentuin voor zeedieren, pinguïns, haaien, enzovoorts. Oceanworld staat in Dingle, een uithoek van het al erg dunbevolkte Ierland. Het trekt daar 100.000 bezoekers per jaar op een bevolking van 5 miljoen. Het thema sluit goed aan op zeehonden, de Waddenzee en het eten van vis. Voornamelijk overdekt is het voor alle seizoenen geschikt, en voor alle leeftijden.

Aanpalend zijn er in Dingle allerlei attracties ontwikkeld om iets met de toeristen te doen zoals rondvaarten, een duikschool of een kijkje bij de visafslag. Het dorp zit vol met restaurants en winkels vol lokale producten, vooral van wol, en het dorpje kent een bruisend nachtleven.

Toeristen die de hele dag bezig zijn willen ook ergens eten, koffie drinken, of iets kopen. Dat levert werkgelegenheid op, zowel voor ondernemers als voor hoger en lager opgeleid personeel.