5 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 11 maart 2020

Toerisme en natuur

Leg een bos/natuurgebied aan met recreatieve voorzieningen ten zuiden van de bebouwing van Hoogezand, Sappemeer, Zuidbroek en Muntendam.

Sluit het natuurgebied aan op de oostzijde aan het gebied van de Heemtuin en de Middenweg in Muntendam en aan de westzijde aan het Zuidlaardermeergebied van Kropswolde en de Groeve/Zuidlaren, zodat je overgang hebt met de natuurgebieden in Drenthe. De zuidgrens zou dan de N 962 (Zuidlaarderweg) kunnen zijn en aan de oostzijde van de Kielsterachterweg door kunnen lopen naar het terrein van de golfclub in Veendam en de zuidgrens zou dan de Westerbrink kunnen zijn.

Het open Gronings landschap wordt niet aangetast, want de bebouwing van Hoogezand, Sappemeer en Muntendam is nu ook al vanaf het zuiden aanwezig. Eigenlijk breng je een stuk natuur terug zoals dat daar heel vroeger (gedeeltelijk) ook al is geweest.

In de gemeente Midden-Groningen en andere gemeenten in Oost-Groningen zijn diverse kleine musea die bemand worden door vrijwilligers en enkele musea leunen op slechts één of twee personen, zodat ze erg kwetsbaar zijn en het gevaar bestaat dat interessante verzamelingen kunnen verdwijnen. Zou het mogelijk zijn om, maar dan zullen een aantal musea hun zelfstandigheid op moeten geven, deze verzamelingen samen te brengen op één locatie? Als voorbeeld kan dienen het museumpark Egeskov op het Deense eiland Funen.

Bezoekers kunnen we dan langer vasthouden in het gebied aangezien ze meer te zien en te doen hebben dan bij de nu individuele musea. Het zou een boost voor het gebied kunnen zijn. Een locatie zou kunnen zijn het terrein ten zuiden van het Noord-Nederlands Trein en Trammuseum te Zuidbroek. Daar staat aan de Zuidkant van het spoor ook nog een originele loods van van Gend en Loos. Het zou helemaal mooi zijn wanneer de stoomtrein van de STAR door zou kunnen rijden tot het station in Zuidbroek. Probleem is wel dat daar nu wel een bedrijf zit.