40 Idee van: Letty Stupers Publicatiedatum: 16 maart 2020

Tiny Forests (Kleine bosjes) in Groningen

Een bewezen methode om kleine (zichzelf onderhoudende) bosjes aan te leggen op stukken grond van ongeveer 10 bij 10 meter. Een of meer van deze bosjes kunnen samen met de bestaande natuur de draagkracht voor biodiversiteit enorm verhogen (en dragen uiteraard bij aan de verlaging van het broeikaseffect). Voor een groener en meer bebost Groningen!

Een bedrijf uit India heeft een methode ontwikkeld om overal ter wereld kleine bosjes aan te leggen, die (eenmaal opgebouwd) niet onderhouden hoeven worden.

De meeste aangelegde bossen bestaan uit veel dezelfde type boomsoorten, waardoor ze vatbaar zijn voor ziektes en extra onderhoud vereisen na aanleg. Bij ‘Tiny Forests’ zullen we de kleine bosjes zo divers mogelijk maken en hiervoor historisch inheemse boomsoorten gebruiken, die zijn aangepast aan het klimaat en de grond. Hierdoor wordt een soort microklimaat in het bos gegenereerd wat water en voedingsstoffen beter vasthoudt en hierdoor geen onderhoud nodig heeft.

Een bos in normale omstandigheden heeft ongeveer 100 jaar nodig om een volledig bos te worden, met de methode van ‘Tiny Forest’ kan dit binnen 10 jaar. Er is in Nederland (Zaandam) al minimaal één succesvolle Tiny Forest aangelegd via deze methode en er wordt gewerkt aan een handboek door de IVN.

De diversiteit van deze kleine bosjes zorgt ervoor dat er veel verschillende soorten vogels en insecten worden aangetrokken, wat goed is voor de biodiversiteit in de omgeving. Indien je besluit in één gebied meerdere ‘Tiny Forests’ aan te leggen kan de capaciteit van het hele gebied verhoogd worden, zelfs als de bossen niet direct met elkaar verbonden zijn. Kortom een goede manier voor mens en natuur om naast elkaar te wonen.

Voor de gemeenschap geeft een Tiny Forest mensen de kans om de natuur in hun eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Het vergroot daarnaast de waterbergingscapaciteit, verbetert het de luchtkwaliteit en gaat hittestress tegen. Als klap op de vuurpijl heeft een klein bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Een video over het proces en eerste Tiny Forest in Nederland