6 Idee van: Karlijn Benthem Publicatiedatum: 31 maart 2020

Theater gezelschap – Gronings Goed

We richten een theatergezelschap met professionele podiumkunstenaars op zonder huis. We zoeken telkens een werkplaats in een lege ruimte in de provincie. Tijdelijk en intensief verblijven we daar om een productie te maken die verbinding heeft met de omgeving. Het verhaal krijgt juist daar een nieuwe betekenis. Denk hierbij aan de enscenering van De Poolse Bruid in Onderdendam

Onze start is altijd een bestaand verhaal. Verhalen zijn eigenlijk gestolde levenservaringen. Denk hierbij aan verhalen die sterk aanwezig zijn in het collectieve geheugen maar ook aan verhalen uit andere culturen en vergeten verhalen uit onze eigen omgeving. Door een nieuwe enscenering en een nieuwe premisse krijgen de verhalen een herziene betekenis zonder hun geschiedenis te vergeten.

Gronings goed wil grootschalige theaterproducties maken door als een rondreizend gezelschap die telkens de energie ophaal, meeneemt en doorgeeft. Deze ontmoetingen dragen bij aan het maken en zien van een nieuw gezamenlijk toekomstperspectief.

De uitstraling van de producties zullen mensen door de provincie en het land laten reizen om te komen kijken, hiervoor kom je naar Groningen.

Wij willen graag theater maken om dingen het daglicht te laten zien, te laten groeien, en om te huilen om dat wat nooit meer terug komt en daardoor weer door te kunnen.

Theater is een middel om te reflecteren op de dagelijkse realiteit door er even uit te stappen. Nu we het in deze gekke tijden wekenlang moeten missen zullen we zien hoe erg we het missen om onszelf aan de ander te kunnen spiegelen. Laten we ervoor zorgen dat we dat in de toekomst veel en vaak kunnen doen, zonder scherm, in je eigen omgeving en met de magie en fantasie van kunst.

Op dit moment reizen de voorstellingen van Gronings Vuur door de provincie. Dit zou een vervolg kunnen zijn op dit fantastische initiatief.

Dit project is geïnitieerd door Karlijn Benthem en Sara Scholten en wordt gesteund door een collectief aan theatermakers:

Philip Cahrpit, Wendy de Vries Rozan Vergeer, Karin Noeken, Lotte Lohrengel, Gea Smid, Lotte Dunselman, Mats Boswijk , Margje Wittermans, Floortje Schoevaart, Inez de Bruijn, Mads Wittermans, Gronings Vuur
Theater de Steeg, De Noorderlingen