92 Idee van: Peter de Graaf Publicatiedatum: 03 maart 2020

The Battery Lauwerzijl

Wij halen met The Battery ons complete dorp “off the Grid”. Het eerste dorp in Nederland dat werkt op een eigen batterij, volledig zelfstandig.

Lauwerzijl is met ongeveer 220 inwoners en 80 huizen een klein dorp in de gemeente Westerkwartier. Een dorp met een zeer actieve gemeenschap die zich volledig inzet voor een duurzame toukomst. Zo is er een actieve vereniging duurzaam Lauwerzijl, het dorpshuis is aangepakt met zonnepanelen en isolatie, er worden voorlichtingsavonden gegeven en boerderijen zijn helemaal vol gelegd met zonnepanelen. Ook wordt er een elektrische schoolbus aangeschaft.

En nu brengen we dat naar een volgend niveau, een ultiem doel dat uniek is in Nederland. We halen Lauwerzijl “off the grid”, oftewel: wij gaan een grote batterij in ons dorp neerzetten die overdag wordt opgeladen met zonnepanelen (zonnepark in de toekomst) en windmolens die bij de boerderijen staan. Deze energie van 1 megawattuur slaan we op in een batterij ter grote van een zeecontainer en gebruiken we wanneer we dat nodig hebben. Lauwerzijl gebruikt volgens de Nederlandse gemiddelden ongeveer 800 kilowattuur per dag. Onze batterij zal dus 1000 kilowattuur bevatten. Daarmee voorzien we ons dorp volledig van elektriciteit, elke dag weer. Een waanzinnige oplossing voor de toukomst van de provincie, een pilot waar ontzettend veel van te leren valt. En een idee dat morgen kan worden gerealiseerd, waar veel ruchtbaarheid aan gegeven gaat worden en alleen door de investering wordt uitgesteld.