20 Idee van: Klaas-Jan Havinga en Jan Willem Kok Publicatiedatum: 16 maart 2020

Terra Mater (Moeder Aarde)

Het plan Terra Mater gaat over het realiseren van een enorme, magische kristallen kathedraal 450 meter onder een landschapspark bij Stadskanaal met vele uniek vormgegeven ruimtes. Het is geen mijnbouwplan maar de ontwikkeling van bijzondere activiteiten in een maagdelijk massieve zoutkoepel: musea, kuuroord, theater, vliegruimte, energieopslag. Unieke voor West-Europa!

Het plan Terra Mater gaat in bijzonder over het realiseren van een enorme, magische kristallen kathedraal diep onder de grond met daarin bijvoorbeeld uniek vormgegeven kristallen winkels, bars en restaurants, musea, filmzalen, concertzalen, een wellnesscentrum en een bijzonder vliegruimte. En bovendien onderzoekscentra, een hotel, conferentiezalen, tentoonstellingsruimten, maar ook mogelijkheden voor vis- en algenteelt, innovatieve energieprojecten en energieopslag. Het kan allemaal na aanleg van de liften tegen concurrerende prijzen en technisch haalbaar, zo blijkt uit adviezen. Het is beslist geen mijnbouwplan maar primair de ontwikkeling van fraai architectonisch vormgegeven kristallen ruimten in de unieke zoute ondergrond van Groningen. Het zout, waar we al 50 jaar veel aan hebben te danken. Waar? Tussen Onstwedde en Stadskanaal: circa 450 meter onder de grond in een maagdelijke zoutkoepel, een massieve zoutdiapier. De Stichting Terra Mater heeft al enige tijd gewerkt aan het plan, dat een economische impuls moet geven aan Groningen. Voor veel werkgelegenheid zorgt! Samen met enige specialisten is het plan op hoofdlijnen vormgegeven.

De bedoeling is om een arcadisch landschapspark te ontwikkelen ter grootte van ongeveer 200-500 hectare. Een idyllisch gebied dat rust uitstraalt. Waar ruimte is voor kunst, cultuur, wetenschap, landbouw en natuur. In het park komt een hoge eyecatcher: de Hangende Tuinen. Onder dit landschapspark bevindt zich de zoutkoepel. De Stichting Terra Mater stelt deze koepel centraal in het plan. Geïnspireerd door initiatieven elders in de wereld, waar bijvoorbeeld oude mijnen een andere bestemming hebben gekregen, is het plan ontstaan een nieuwe, ondergrondse ‘wereld’ te ontwikkelen. Een nieuwe plek waar genieten, beleving, gezondheid en duurzaamheid de sleutelwoorden zijn. Met daarbij de hele bijzondere ervaring van diep onder de grond te zijn. Een beleving om nooit te vergeten!

Komen die musea, dat hotel, dat wellnesscentrum en noem maar op allemaal in de zoutkoepel? Heel veel kan. Zelfs een ondergrondse fietsroute aanleggen behoort tot de mogelijkheden. Samenvoeging van andere Toukomst ideeën is heel goed mogelijk. Kansen voor vele jaren, de toekomst!

Op dit moment kennen we in Nederland alleen natte zoutwinning. Met water wordt het zout oplost en weggepompt naar de industrie in Delfzijl. Deze methode kost veel energie en een onbegaanbare holte. De Stichting Terra Mater kiest voor droge zoutwinning. Deze methode is vergelijkbaar met de steenkoolwinning. Dit is veel duurzamer, beperkter en veiliger dan natte winning, maar bovendien geeft het de mogelijkheid meteen fraaie ruimten te maken. De ruimten kunnen na de aanleg van twee grote liften kostenneutraal aangelegd worden. Qua afmetingen voldoen de ruimten aan de wensen van vele exploitanten. De bovengrond zal door de constructie met zware kolommen niet dalen, zo garanderen experts.

Voordat we echt aan de slag kunnen, is er nog enig onderzoek nodig. Onderzoek naar de ondergrond(proefboringen), maar ook naar mogelijkheden van b.v. tuinbouw en energiewinning/opslag, onderzoek naar neutrino’s.  Onderzoek naar de legio kansen voor de kristallen ruimten. Tevens wil de stichting een bezoekers- en informatiecentrum Salt Valley bouwen over Terra Mater en de vele bijzondere zouttoepassingen in Groningen. De eerste ha’s grond moet worden aangekocht en enige infrastructuur worden aangelegd.