9 Idee van: Maaike Muller Publicatiedatum: 30 maart 2020

Tentoonstelling: Gezond blijven doe je niet alleen

Klik op de kaart en vind uit hoe gezond Noord-Nederlanders zijn. Denk mee hoe de supermarkt de schappen zo kan inrichten, dat klanten eerder wortelen pakt dan chips. Weeg hoe ver we mogen gaan met regels om roken te ontmoedigen. En onderzoek welke maatregelen echt helpen om meer te bewegen op je werk.

De bezoeker van de interactieve tentoonstelling gaat naar huis met het besef dat gezond blijven niet alleen een kwestie is van zelf gezonde keuzes maken. Je kunt groente eten, voldoende bewegen en stoppen met roken, maar hoe gezond je bent hangt ook af van je omstandigheden en je omgeving. Geldzorgen, moeite met het begrijpen van informatie of een fysieke of mentale ziekte kunnen het moeilijk maken om gezond te leven. Net als een buurt zonder stoep om op te lopen, de verdwenen buslijn naar de huisarts of het gebrek aan nationale regels over luchtvervuiling. Met andere woorden: niet alleen jijzelf, maar ook je familie, je buren, je werkgever, de schoonmaker op school, de burgemeester en vele anderen hebben invloed op jouw gezondheid. En jij beïnvloedt de gezondheid van de mensen om je heen.

Meer impact met wetenschap
Met de tentoonstelling organiseert initiatiefnemer Aletta Jacobs School of Public Health (een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en het UMCG) een betekenisvolle interactie tussen onderzoekers en andere Noord-Nederlanders. Zo willen we de impact van wetenschap over publieke gezondheid vergroten en bijdragen aan meer gezonde jaren voor de inwoners van de regio.

Aan de ene kant krijgen wetenschappers – door het publiek te betrekken bij hun onderzoek – meer inzicht in wat er speelt in de regio. Samen met de bezoekers, kunnen ze hun onderzoeksvragen scherper formuleren en uiteindelijk meer impact hebben met hun resultaten. Aan de andere kant krijgt de bezoeker meer inzicht in de acties die écht helpen om zijn gezondheid en die van anderen te verbeteren.

Losse delen, een geheel
De tentoonstelling bestaat uit verschillende delen, met thema’s als voeding, beweging, zingeving en infectieziekten. Deze delen reizen langs dorpen en wijken in heel Noord-Nederland om zoveel mogelijk bezoekers tussen 11 en 111 te informeren, vermaken, aan te zetten tot nadenken en liefst ook tot actie. We willen vooral díe mensen bereiken, die niet zo snel het wetenschapskatern van hun krant lezen. Samen vormen de delen één uitgekiende tentoonstelling met een positieve, activerende toon en verschillende vormen van interactie.

De reizende tentoonstelling is onderdeel van een breder programma met toegankelijke, interactieve activiteiten waar het publiek en onderzoekers elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld publieksonderzoeken in wijkcentra in Noord-Nederland, een serie talkshows in Forum Groningen en bijdragen aan festivals binnen en buiten de regio. Die activiteiten organiseert Aletta Jacobs School of Health altijd samen met haar partners, waaronder HANNN, Forum Groningen, noordelijke gemeenten en vele anderen. Doet u ook mee?