4 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 24 februari 2020

Tastbare geschiedenis

Ik wil de historie van mijn leefomgeving tastbaar maken met informatieborden. Met informatieborden is het mogelijk om de geschiedenis van het gebied uit de boeken te halen en in de echte wereld te plaatsen. Hierdoor groeit het aantal inwoners dat bekend is met de historie van het gebied. Hiermee hoop ik dat jongeren de leefomgeving meer weten te waarderen.

In Uithuizermeeden zijn al drie informatieborden geplaatst. Twee van deze borden bevatten informatie over het ontstaan van een bepaald deel van het dorp. Het laatste bord gaat over de ridder van de Stenhuisheerd. Dit volksverhaal is te lezen op de verhalenbank.  Andere verhalen en feiten zijn vaak alleen nog op obscure websites of in oude boeken terug te vinden.

Het plaatsen van informatieborden over de historie van een gebied is goed voor het tastbaar maken van cultuur, het verbeteren van de leefomgeving, toerisme en het kan voor sommigen een trigger zijn om meer te leren over de eigen omgeving.

Ik heb een vijftal geschikte plaatsen voor informatieborden in gedachten. Hier alvast twee:

1 – Het Aeilsgat, Oudeschip – Deze kolk is ontstaan bij de kerstvloed van 1717. Deze vloed had grote gevolgen voor de inwoners van voormalig gemeente Uithuizermeeden. Volgens de volksverhalen is bij de vloed een zeemeermin in de kolk terechtgekomen. Deze zeemeermin zou hier vastzitten omdat de dijk hersteld is en de verbinding met de zee verdwenen. De invloed van dit volksverhaal is zeer zichtbaar in Uithuizen en Uithuizermeeden. Zo was de zeemeermin onderdeel van de gemeentewapens van gemeente Uithuizermeeden en Hefshuizen (Uithuizermeeden + Uithuizen). Hiernaast is de windwijzer van de Jacobikerk in Uithuizen een zeemeermin en staat de jaarlijkse lichtweek van Uithuizermeeden in het thema van de zeemeermin.

2 – De Hooilandseweg – De Hooilandseweg heeft door de jaren heen een aantal grote veranderingen meegemaakt. Met foto’s uit Beeldbank Groningen zijn deze veranderingen te visualiseren. Er zijn in deze beeldbank veel foto’s van deze locatie aanwezig. Een goed voorbeeld van ingrijpende verandering zijn de bruggetjes die op de oudere foto’s zichtbaar zijn. Toen de sloot gedempt is, is de vrijgekomen grond bij de aanwezige percelen betrokken. Hierdoor hebben de huizen aan de noordkant van de weg een grotere tuin dan de huizen aan de zuidkant van de weg.