41 Idee van: Anjo de Haan Publicatiedatum: 21 januari 2020

Streekproducten aanbieden in krimpregio’s

Organiseer een nieuwe winkelketen met filialen die producten van boeren uit onze provincie aanbieden in winkelpanden die nu leeg staan.

Door streekproducten op deze manier te verkopen, verminder je leegstand in krimpgebieden, wordt het aantrekkelijker in de winkelstraat en is er altijd vers aanbod van smakelijke groenten, granen, fruit, zuivel en vlees uit de regio. Doe dat in zoveel mogelijk dorpen, ter grootte van ten minste 500 inwoners elk.

Hiervoor moet een nieuwe zuivelfabriek komen en moderniseer de oude zuivelfabrieken in de regio. Zorg voor een distributiesysteem waarmee de winkels dagelijks bevoorraad kunnen worden. Dat biedt werkgelegenheid én garandeert versheid van producten. Ook bepalen de boeren zo samen de prijs van de produkten. Op deze manier vloeit er niets naar de tussenhandel. Uiteraard zijn de boeren eigenaar van deze coöperatie. En dat mogen ze nooit meer uit handen geven, en ook niet groter laten worden dan de provinciegrenzen.

Deze aanpak biedt zekerheid voor de boeren, bevordert het leven in krimpregio’s, zorgt voor minder leegstand in dorpen en levert gezonde versheid aan de hele Groningse bevolking.