28 Idee van: Wil Hoogeboom Publicatiedatum: 13 februari 2020

Straw-Art-event Groningen | Het Goud van Groningen

Met het Straw-Art-event willen we Groningen weer op haar best tonen, namelijk vernieuwend, kunstzinnig, creatief, met aandacht voor historie en landschappelijk schoon. Het stro van Groningen als trekker en als stevig middel om het imago van Groningen een nieuwe glans te geven. Een nieuw toeristisch evenement op de agenda plaatsen. Dit moet een echte publiekstrekker gaan worden.

Gedurende lange tijd is de provincie Groningen internationaal toonaangevend geweest in graan: graan verbouwen en graan/stro verhandelen. In de negentiende eeuw was de Groningse graanproductie van grote betekenis voor de economische ontwikkeling van Nederland en Groningen in het bijzonder. De Groningse boeren en handelaren toonden zich uitermate innovatief, vooruitstrevend en creatief.
De betekenis van het Groningse graan nam midden vorige eeuw af. Het goud van het graan werd geruild voor een ander goud goed, namelijk het gas. Zoals iedereen weet is de glans van dit goud inmiddels behoorlijk dof geworden.

Voor de initiatiefnemers (Stro-Hotel Hayema Heerd) is de betekenis van het graan voor Groningen een belangrijke reden terug te grijpen naar datgene wat Groningen ooit groot gemaakt heeft, en daar een nieuwe glans aan te geven.

Straw-Art-event
Van mei tot en met juli kleurt het Groninger landschap sinds jaar en dag langzaam goudgeel. Met het Straw-Art-event willen we Groningen weer op haar best tonen, namelijk vernieuwend, kunstzinnig, creatief, met aandacht voor historie en landschappelijk schoon.
Het stro van Groningen als trekker en als stevig middel om het imago van Groningen een nieuwe glans te geven. Een nieuw toeristisch evenement op de agenda plaatsen. Dit moet een echte publiekstrekker gaan worden.

Het plan
Een festivalachtige setting met stro als metafoor in de hoofdrol. We creëren een “Land – 0” (= werktitel). In dit “land 0” zien we tal van uitingen die de rijke historie tonen (van ver voor het begin van de jaartelling), de ontwikkeling van Groningen door de eeuwen en laatste decennia heen, en ook en vooral biedt het “land 0” vergezichten in de nabije en verre toekomst.
Dit alles in de vorm van onder andere grootse en spraakmakende beeldhouwwerken, nieuwe bouwvormen, innovaties laten zien in teelt, in toepassingen van stro, presentaties, graangerelateerde catering, een arena (voor knappe koppen – dwarsdenkers – professionals – doelgroep) waarbinnen men samen gaat nadenken over de uitdagingen waar Groningen voor staat. Op een unieke plek, met een uniek concept, komen tot unieke plannen.
Voor de kunstwerken worden toonaangevende, professionele kunstenaars (regionaal, nationaal en internationaal) uitgenodigd. Met enkelen zijn we in gesprek. Voor de verschillende onderdelen – van historie tot en met nieuwe innovaties – zijn we/gaan we in gesprek met tal van partijen, onder andere Wierdenmuseum Ezinge, Groninger Instituut voor Archeologie, Libau, ontwikkelaars van nieuwe toepassingen voor stro, akkerbouwers/ondernemers, architecten voor innovatief bouwen met stro, enzovoort.

Lees meer over het Straw-Art-event