5 Idee van: Roos de Vries Publicatiedatum: 02 april 2020

Straatmuziek!

Levenslustigheid, breng leven en contact terug

Kunst op straat!

Groningen met meer extravagante culturele activiteiten dan in de gemiddelde hoofdstad van andere Nederlandse provincies. Zich meer metend aan Amsterdam qua excentriciteit.

De bijnaam van ‘Klein Amsterdam’ recht aandoen door, naast de grote hoeveelheid koffieshops, ook straatkunst (muziek, theater, kleinkunst, verkleedkunsten, dans/beweging, etc.) in ere te herstellen.

Wellicht wel met bepaalde plekken in de stad (maar ook in parken zie ik zo voor me) daarvoor gereserveerd en het is prima om als gemeente enige restricties aan te houden. Maar niet zo streng als nu, het moet ook leuk blijven voor de artiesten. Niet teveel geld voor vergunningen, niet al teveel regels, niet teveel paperassen, ook toegankelijk voor buitenlandse artiesten.

Een platform voor kunst (zoals dat vroeger, 20 jaar geleden of meer, nog op het Noorderzon was). Met een circusachtig karakter; jongleurs, vuurspuwers, levende standbeelden, interactief theater, dansers en muzikanten die samen een performance geven. Leven en VOEDING voor de ziel. Zoals vroeger, heel vroeger, op de markten altijd iemand stond naast de etenswaren om etenswaar voor de ziel te verspreiden. Of een zigeunerin die je hand las, of andere magische wezens die je even al je dagelijkse zorgen liet vergeten met ‘funny acts’.

Hieronder de sfeer waar ik op doel, maar dan artiesten die nog echt met ‘de hoed’ werken en niet pas komen als er heel veel geld wordt neergeteld.

(De bijgevoegde foto’s zijn van google dus kunnen niet rechtsvrij gebruikt worden.)

Dit plan ga ik zelf sowieso na blijven streven, maar hoe groter het culturele netwerk is van mensen die achter dit plan staan: des te beter!

Flashmobachtige achtige activiteiten! Elkaar inspireren, van elkaar leren!