38 Idee van: projectgroep Stee (Djamila, Tim, Freek en Susanne) Publicatiedatum: 13 januari 2020

Stichting Stee Groningen

Groningen is een leuke stad, veel mensen weten dat ook. Het bruist er en er zijn lokale initiatieven. Dit geldt ook voor het Ommeland, maar dat is niet bij iedereen bekend. Wij willen dit graag beter belichten en hebben daarom als idee: Stichting Stee. Een netwerk van Stees: een combinatie tussen een VVV-kantoor en een buurthuis, maar dan met moderne twist.

Door het juist profileren van de cultuur van Groningen willen wij meer mensen naar de provincie halen, permanent of tijdelijk, om zo de krimp tegen te gaan. De kracht ligt volgens ons bij wat er al qua cultuur en kunst in de provincie te vinden is en wij willen daarom hiervoor gaan samenwerken met de inwoners van Groningen, Stad en Ommeland.

Wij willen daarom door heel Groningen fysieke locaties maken, zogeheten “Stees”, die fungeren als oriëntatiepunten voor toeristen, maar ook als ruimten voor de lokale bevolking om te ontdekken en ontwikkelen.

In goed Gronings noemen we de hubs ‘Stee’ (verwijst naar het Groningse woord stee, maar ook naar ‘stay here’). Een plek voor toeristen (B&B’s, hotels) en bewoners (ateliers, theaters, werkplekken). Elke regio krijgt zijn eigen Stee, met eigen accenten. Samen dragen de verschillende Stees de provincie Groningen. Ze helpen elkaar, wisselen personeel, vrijwilligers, middelen en ideeën uit.

Eerste stappen zijn het oprichten van een stichting, banden aanhalen met onder andere de VNG en Marketing Groningen en het uitzoeken van geschikte (leegstaande) locaties in dorpen.