Spacetime layers begon in een Groningse basisschool als project om berichten naar de toekomst te sturen. Een tijdcapsule met persoonlijke berichten aan onze ‘toekomstige ik’. Een lokaal softwarebedrijf hielp de klas een jaar lang met het bouwen van echte app die tijdens het Let’s Gro festival over de toekomst van Groningen werd gelanceerd.
Een tijdcapsule leg je ergens neer en gaat op moment x open. Het idee was dan ook om TIJD en PLAATS te kunnen bepalen bij het afleveren van het bericht. Tijdens een stadswandeling van de Groninger Archieven nam een gids de klas mee door de Folkingestraat waar hij elke paar meter stil stond om verhalen te vertellen bij verborgen kunst en sporen uit het verleden. Een op het oog verrotte houten deur bleek een koperen kunstwerk genaamd “Het Portaal”. Er hing geen bord met informatie, want dan zou het ook geen mysterieuze deur meer zijn. “Maar we zouden al die informatie wel virtueel beschikbaar kunnen maken in onze app!”.
Spacetime Layers is nu een app waarmee organisaties en instellingen in een handomdraai een interactieve kaart kunnen maken. De app laat je je eigen laag (Layer) bouwen op een bestaande kaart. Als gebruiker bepaal je zelf welke Layers je aanzet. Wie geïnteresseerd is in historie zet bijvoorbeeld de informatie van het plaatselijk gemeentearchief aan. Zin in een feestje? Een Layer met actuele evenementen leid je linea recta naar je favoriete band.
Alle informatie is locatie- en tijdgebonden. Daarin schuilt de eenvoud én de kracht van Spacetime Layers. Het verbindt verleden, heden en toekomst.
Spacetime Layers ontsluit de informatie waarin je als gebruiker geïnteresseerd bent, op de juiste plek, op het juiste moment.
Voor aanbieders van informatie is de app een uitkomst. Wie voorheen locatiegebonden informatie wilde aanbieden (informatiepunten, fietsroutes, wandelroutes etc.) moest een eigen app bouwen. Alleen Groningen heeft er al meer dan tien, maar die heb je dus in elke regio! Met Spacetime Layers heb je voortaan overal waar je komt alle voor díe plek relevante informatie voorhanden in één handige gids.
Het is alsof je je video op YouTube zet, in plaats van er een speciale website voor te bouwen. Ja logisch toch, zeg je? Nou, precies dezelfde logica biedt Spacetime Layers voor locatiegebonden informatie. En de toepassingen zijn eindeloos. Het in kaart brengen van maatschappelijke initiatieven, de loketten voor buitenlandse studenten, gedichtenpaden, struikelstenen,..
En onderwijs natuurlijk! Leerlingen door heel Nederland en daarbuiten doen onderzoek naar erfgoed en zetten de informatie in multimediaberichten op de kaart.
Het idee voor Toukomst is om alle mooie initiatieven en projecten, alle vaarroutes, wandelingen, voorzieningen en verhalen onder te brengen in deze app die ontstond in een Groningse basisschool. Eén allesomvattende gids voor de regio.
Zou het niet gaaf zijn als Groningen zich met deze app wereldwijd op de kaart zet als innovatiestad, IT-stad en onderwijsstad?