2 Idee van: Arjen P Van Leeuwen Publicatiedatum: 09 maart 2020

Social Innovatie Hub: voor meer impact

Met de SOCIAL INNOVATIE HUB, in elke gemeente één, werken we jaarlijks met elkaar aan meer maatschappelijke impact. Nu blijkt het best een grote opgave om maatschappelijke problemen op te lossen. We moeten nieuwe werkwijzes uitproberen. Alleen dan maken we kans zaken te verbeteren en zelfs op te lossen: leren door het (anders) te doen. Innovatie is samen met de doelgroep ontdekken wat (beter) werkt. Alleen zo werken we aan maatschappelijke waarde en een beter perspectief ongeacht het vraagstuk.

Elke gemeente krijgt er één: zo’n SIH. In een dergelijke hub is iedereen welkom die wil werken aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk. Wil je een probleem oplossen dan word je eerst geacht een plan te maken dat dan, met name door overheden, op woorden wordt gewogen. Zo maken plannen van inwoners zelden kans. Zij die zelden met innovatie werken nemen elk innovatief idee de maat. De enige manier om te vernieuwen en te verbeteren is dat je nieuwe dingen durft te ontdekken én leert door te doen.

In de SIH werkt ieder aan dezelfde bedoeling en is ook de doelgroep actief betrokken. We helpen elkaar om ieders idee zo goed mogelijk te laten worden. Samenwerken in optimale gelijkwaardigheid aan oplossingen voor de toekomst. Elk idee krijgt bij de start €10.000,- om het te gaan doen. Men zal het idee hiernaar moeten kunnen schalen. Op basis van resultaat zou de overheid 60% van het resultaat weer beschikbaar moeten stellen: 30% als beloning achteraf én 30% als startkapitaal voor het tweede jaar/editie. Zo kunnen we wat we hebben geleerd ook weer toepassen en de inzet verbeteren.

Mooi, als we kijken naar resultaat/impact, dat we breder kijken dan het hoofdthema, maar ook andere thema’s meewegen.

Als elke overheid jaarlijks tien initiatieven de ruimte geeft om te werken aan oplossingen voor de toekomst (die écht werken), creëren we met elkaar maatschappelijke impact. De SIH’s komen ook vaak bij elkaar om innovaties en ideeën uit te wisselen en knelpunten met elkaar verder te verkennen.

Uiteindelijk zullen onze SIH’s de oplossingen aandragen voor alle maatschappelijke vraagstukken: armoede, werkgelegenheid, eenzaamheid, energietransitie, gezonde leefstijl, duurzaamheid, enzovoort. Mits we samenwerken als gelijke partners, samen mét de doelgroep, aan die gedeelde bedoeling waarbij ieder open zijn/haar eigen belang mag koesteren mits het niet bijt met de gedeelde bedoeling!

Heb het lef om te ontdekken en leer door te doen!

SIH: SAMENWERKEN AAN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

In Groningen maken we samen het verschil