21 Idee van: Anja van der Heide Publicatiedatum: 18 maart 2020

Slimme en persoonlijke ondersteuning thuis

De ‘digitale samenleving’ is steeds belangrijker en meer aanwezig. Dit betreft de manier waarop we wonen, leven, werken en zorgen in Groningen. In toenemende mate komt digitaal contact in de plaats van fysiek(e) overleg en informatie-uitwisseling tussen zorgverleners onderling en met hun patiënten. Vooral als fysiek contact niet goed mogelijk of minder efficiënt is, zijn slimme digitale toepassingen thuis belangrijk.

De organisatie van preventie, zorg en zorginformatisering moeten hand in hand gaan. Het uitgangspunt ‘de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment beschikbaar’ geldt ook voor zorginformatie. Voor de ontwikkeling van goede regionale samenwerking in zorg en preventie is digitale samenwerking en gegevensuitwisseling onmisbaar. De data van zorgaanbieders, burgers, patiënten en hun mantelzorgers moeten daarbij veilig (volgens de informatiebeveiliging- en privacyregels) worden uitgewisseld. Uiteraard zijn zorgdata ook essentieel voor de organisatie, bedrijfsvoering en evaluatie van de zorg en voor het wetenschappelijk onderzoek.

Voor Toukomst staan hieronder (enkele) ideeën die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van digitale zorg en preventie in de provincie Groningen. Samenwerking is daarbij het sleutelwoord: veel digitale toepassingen zullen alleen goed landen als we met elkaar samenwerken. We rekenen op burgers, patiënten, mantelzorgers, zorgorganisaties, bedrijven en overheden om mee te denken over de mogelijke manieren van digitale ondersteuning thuis.

We denken aan onderwerpen als:

  • Het mogelijk maken van beeldbelcontacten tussen patiënten, mantelzorgers  en zorgprofessionals in de regio, overal op dezelfde manier met soortgelijke middelen. Zo kunnen we behandeling in de thuissituatie  beter organiseren. Beeldbellen tussen zorgprofessionals kan daar ook aan bijdragen door  betere en meer persoonlijke overdracht van patiënten tussen zorginstellingen.
  • Coaching en monitoring van patiënten in eigen leefomgeving tijdens bijvoorbeeld de voorbereiding op een operatie, continue monitoring in de fase na een operatie of bij ontwikkeling/behoud van leefstijlveranderingen in het geval van een chronische aandoening.
  • Regie van burgers over eigen gezondheidsdata via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). In een lopend project genaamd Personalized & Connected Health Ecosysteem werken we aan nieuwe digitale producten, diensten en apparaten. Deze sluiten aan op de PGO van burgers en  worden ook ingezet voor gezondheid, bewegen, sporten, voeding, lifestyle en preventie.

Om dit te realiseren werken we samen met o.a. Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland, Zorgbelang Groningen, OZG, Certe, gemeenten en Lifelines. En ook met de collega’s van het idee van de Zorg(de)centrale en van de Aletta Jacobs School of Public Health. Dit initiatief wordt ondersteund door een groot aantal partners in de publieke sector middels het Preventie Overleg Groningen.