56 Idee van: Ronald Van den Berg Publicatiedatum: 27 januari 2020

Schoolfruit

An Apple a day keeps the doctor away!
Schoolfruit en een buurtvarken voor meer verbinding tussen boer en consument.

Iedereen heeft vitamines nodig, dat geldt zeker voor kinderen in de groei, maar fruit en groente zijn het eerste waar qua boodschappen op bezuinigd wordt als het financieel wat minder gaat. Mijn idee heet Schoolfruit. De bedoeling is dat de school lokaal fruit uitdeelt.

Lokaal fruit zoals appels en peren kan op meerdere manieren ook als lesmateriaal worden gebruikt. Ten eerste is het leuk om te zien hoe appelmoes en frietjes groeien bij de boer. Zo ontstaat er ook meer begrip voor appels met een plekje, vervorming of zand. Deze appels zijn het meest educatief, en zijn net niet mooi genoeg voor de supermarkt. Een kind van 4 begrijpt gelijk dat er op en in de appel lekkere en vieze stukken zitten, zoals het klokhuis, dat hoef je dus niet per se op te eten.

Maar wat doe je er dan mee? Maak kennis met het buurtvarken! Een buurtvarken lust heel graag klokhuizen, schillen, enzovoorts. Door varkens in de buurt te plaatsen en die door de buurt en de school te laten voeren, ontstaat er voor de boer ook een mogelijkheid een aantal varkens kosteneffectief en milieuvriendelijk groot te brengen.

Er moet ook met het varken gespeeld worden, en het hok moet ook wel eens worden uitgemest, dat zou voor middelbare scholieren en vrijwilligers ook leuk zijn. Voor de middelbare school is zelf groente klaarmaken en de restjes aan het varken geven ook heel educatief. Dan moet je denken aan lange prei waar eerst een stukje af moet, of bloemkool met alle blaadjes en al, scheelt ook weer voor de boer.

Samen met de buurt een naam verzinnen, dierendag en de verjaardag van het varken vieren kan ook heel verbindend en leuk zijn. Naast een buurtvarken een stuk land aanleggen met zoiets als voederbieten erop, zoveel als een varken normaal eet kan ook helpen om te laten zien hoeveel ruimte er kan worden bespaard als het varken met “afval” wordt gevoerd, dan wel als er minder vlees wordt gegeten. Dit zou iets zijn voor een plek waar een gemeente plannen heeft voor de aanleg van een speeltuin, dat je als de buurt lekker bezig is met het varken, je het voederbietenveld verandert in een speeltuin als beloning.

Het opstarten kost ongetwijfeld geld, daarna kan dit idee zichzelf volgens mij goed bedruipen.