10 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 11 maart 2020

Sassenhein natuurhuisjes, natuurgebied

Sassenhein verder ontwikkelen als uniek natuurgebied met Natuurwoningen en soort van Tiny Houses. Deze kunnen dan gebruikt worden voor overnachtingen van trekkers, wandelaars, fietsers. De huisjes moeten energie neutraal zijn, en wat betreft het ontwerp opgaan in het natuurgebied!

Het huidige Sassenhein is een oase van rust in de onmiddellijke nabijheid van het dorp Haren onder Groningen. De in het cultuurlandschap ingebedde waterplassen met hun lommerrijke omgeving fungeren als hengelaarsparadijs, maar ook als tussenstop van de wandelaars op het Pieterpad of gewoon als ontspanning voor bewoners van Haren en omgeving.

De oorsprong van het huidige complex is gelegen in de vervening van dit gebied. Het laagveen ontstond zo’n 6000 à 3000 jaar geleden ten gevolge van de stijging van de grondwaterstand. In de 19e eeuw werd besloten deze veengebieden deels af te graven om het veen Hierbij ontstonden in dit gebied de huidige Noordplas van Sassenhein, alsmede het gebied met petgaten (kleine veenplassen) aan de noordzijde van de Wolddeeldijk, de Wolddeelen genaamd.

De naam Sassenhein is ontleend aan de eerste voorzitter van de Hengelaarsclub “Groningen”, Henderikus Aalderink (roepnaam: Hein) en zijn tweede echtgenote Saska Schönfeld Wichers.

Sassenhein is een uniek locatie met 4 rijksmonumenten: het paviljoen, de pachterswoning, het standbeeld van Hein Aalderik de oprichter en uniek en enige in zijn soort het gezicht op de plas is ook een Rijksmonument!