7 Idee van: Henk Willemsen Publicatiedatum: 10 februari 2020

Samen Sterker

Samen staan we sterker in het Noorden als Nederlandse en Internationale studenten integreren; binnen en buiten de universiteit en hogeschool, in de stad en in de provincie. Zorg dat (internationale) studenten niet alleen de stad Groningen zich eigen maken, maar ook de Ommelanden.

Ik heb afgelopen jaar een Senior Fellow Comenius ontvangen waarmee we een project draaien om de samenwerking en het leren van elkaar tussen Nederlandse en Internationale studenten kunnen verbeteren.

De crux zit ‘m echter ook in de integratie van deze twee groepen buiten het onderwijs. Als ik internationale studenten vraag: hoeveel vrienden heb je uit Groningen? Of: hoe goed ken je de omgeving van Groningen?, dan valt in beide gevallen het antwoord ontzettend tegen. Vaak geen Groningse vrienden en veelal ook geen stap buiten de stad gezet.

Integratie en kennis van de stad en regio zou er toe kunnen bijdragen dat studenten na afloop van hun studie er voor kiezen om in Groningen te blijven wonen en werken, en zo mede een boost kunnen geven aan de economie van de stad en de regio, een gebrek aan arbeidskrachten i.v.m. de krimp kunnen helpen opvangen.

Ik zou graag met het Erasmus Student Netwerk, het Welcome Centre North, de studentenverenigingen en de dorpen rondom Groningen een project opzetten om integratie buiten het curriculum te verbeteren en internationale studenten meer kennis laten maken met de regio, en vice versa.