11 Idee van: Hugo Stekelenburg Publicatiedatum: 01 april 2020

Samen leren voor het land en de aarde!

Wat is mijn idee? Een permacultuurcursus  van drie weken te organiseren in de provincie Groningen voor een groep vluchtelingen samen met een groep Nederlanders.

Wat is permacultuur?

Acties waarmee je gedegradeerde land herstelt en dan op zo’n manier beplant met groenten, fruit-en notenbomen, dat je er zelf zo weinig mogelijk aan hoeft te doen! De planten en bomen groeien in een soort natuurlijk evenwicht wat heel veel geld, energie en materialen bespaart. Er komen geen chemicaliën aan te pas en je beleeft er plezier aan met gelijkgezinde mensen met de aarde bezig te zijn: je herstelt je contact weer met de aarde, met jezelf en met anderen. Hoop en inspiratie komen terug, de natuur herstelt zich: en die drie factoren maken dat er geld verdiend kan worden met dit model. Op de korte termijn voor de boer en de gemeenschap daar om heen. Maar ook voor de volgende generaties: zij profiteren van nieuwe bossen en beken die ontstaan zijn door jouw inspanningen op het land nu.

Met deze ervaring op zak kunnen vluchtelingen:

–          Leren hoe ze de bron van conflict kunnen oplossen in eigen land. Door onduurzaam gebruik van land en landbouw in eigen land zijn vele conflicten ontstaan in de wereld, zoals in het Midden-Oosten, waardoor we nu ook vluchtelingen in Nederland hebben. Of ze na deze cursus in de toekomst voor kortere periode teruggaan, of permanent: ze kunnen kennis en ervaring terugbrengen die van onschatbare waarde is voor mensen daar. Zo zullen minder conflicten ontstaan in de toekomst.

–          Als ze ervoor kiezen, kunnen ze zich door ontwikkelen naar permacultuurontwerper: deze worden wereldwijd gevraagd voor projecten en kunnen daar heel goed aan verdienen!

–          Ze kunnen deze kennis ook toepassen en gebruiken om de kansen die er liggen in de provincie Groningen op het gebied van landbouw en milieu een enorme boost te geven. Er gebeurt in de wereld, in Nederland, ook in Groningen al heel wat op dit gebied en dit heeft ook de toekomst.

–          Samen met Nederlanders leren over zo’n leuk onderwerp leidt tot connecties en vriendschappen van onschatbare waarde.

Waarom is dit goed voor de provincie Groningen?

Het brengt een nieuwe impuls aan de landbouw, nieuwe studieprogramma’s, sociaal engagement van alle kanten, meer participatie van burgers (deze cursus is nog maar het begin!). Nieuwe natuur waar mensen kunnen recreëren, meedoen, genieten, werkgelegenheid, minder mensen in de uitkering.

Met wie heb ik al contact hierover?

In Groningen:

–          Marion de Boer: medeoprichter GROFF Groningen Fair Fashion/ Projectmanager Grotius Programma https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/talentontwikkeling/grotius-programma