25 Idee van: Hennie Potze Publicatiedatum: 23 januari 2020

Mooi Westerwolde bereikbaar voor scheepvaart

Oost-Groningen met het mooie Westerwolde kan weer op de kaart komen als het via het Ruiten-A-kanaal goed te bereiken is. 

De Ruiten-A-kanaal is ooit met de schop gegraven om geheel Westerwolde bereikbaar te maken met de boot, om aardappelen en andere producten te vervoeren. De grote schepen die vanuit Duitsland komen (Haren) laten nu Vlagtwedde en Bellingwolde links liggen, omdat er te weinig diepte is. Niets gaat via mooi Westerwolde, Sellingen, Bourtange, Bellingwolde, Bad Nieuweschans, Winschoten of Scheemda.
Nu is het kanaal dood, want alle scheepvaart vanuit Duitsland gaat via Musselkanaal en Stadskanaal naar Friesland. 

Het uiteindelijke doel is een goed vaar-recreatieplan te maken, waar veel dorpen van kunnen profiteren. De ontwikkeling van een dergelijk project kan jaren duren, maar door samen te werken kunnen we het doel bereiken en werkgelegenheid creëren.

Wat is er nodig?
Een doorvaart-route maken van de Haven Rhede (Eems) naar de B.L. Tijdenskanaal. Van daaruit kan men linksaf richting 
Westerwolde, Bourtange, Bad Nieuweschans en Winschoten.
Er moet een aanleghaven komen bij de Rhederbrug maar ook een plaats om boten in het water te laten. Om de grotere boten doorgang te verlenen naar Westerwolde, Bourtange en Ter Apel, moeten daar twee bruggen vervangen worden en de houten brug in Veelerveen.

De aanpak

  • Er zal als eerste geïnventariseerd moeten worden bij gemeente Westerwolde en Rhede of binnen de regelgeving op een praktische manier een andere bestemming gegeven kan worden aan de omgeving.
  • Ten tweede moet er uiteraard overeenstemming zijn over de locatie van het geheel zodat het de diverse doelen kan dienen die hierboven staan omschreven.
  • Ten derde is het zaak geïnteresseerden te vinden die de diverse rollen binnen het project kunnen vervullen.