7 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 01 april 2020

Resortpark living: kleiner wonen met veel comfort

Het idee dat ik had, is dat er op verschillende plaatsen natuur rijke gebieden worden gecreëerd. Waar ouderen kunnen wonen in betaalbare tinyhouses of soortgelijke woningen. Die gemakkelijk zijn aan te passen en te onderhouden.
Met resportpark bedoel ik, een gebied met veel diverse bloemrijke bomen, planten en struiken. Kan een Japanse tuin uitstraling hebben of landelijke een romantische of weelderig. Met Vijvertjes of meerdere beken die weer samen komen. Gangbare paden met hulpmiddelen langs het pad waar ze zich aan kunnen vasthouden. Met voorziening als bijvoorbeeld schommelstoelen, bankjes, terras, fonteinen , een grote vuurkorf etc.

Met een aangelegen service/onderhoud punt met werkplaats. Waar alle faciliteiten wordt geboden als van een verzorgingshuis. Waar indien nodig hulp/ondersteuning geboden kan worden bij o.a.: eenvoudige klusjes in aan huis, huishoudelijke taken, tuinonderhoud, ondersteuning bij het eten koken, boodschappen doen, begeleiding naar bv. Huisarts/fysio of samen activiteiten ondernemen.

Werkplaats dient als vrijetijdsbestedingsplek waar ze creatief bezig kunnen zijn. Zelfstandig, indien nodig onder begeleiding.
Het zou grotendeels door studenten gerund kunnen worden. Vanuit een vmbo/mbo traject en/of vroegtijdig schoolverlaters. Voor vroegtijdig schoolverlaters zou het stimulerend kunnen zijn om als nog een diploma te behalen Doordat ze de vruchten van hun kwaliteiten/talenten zien.

De combinatie jongeren ouder is duurzaam vruchtbaar. Jongeren leren van ouderen en andersom.  Studenten kunnen op maat leren en het geleerde gelijk in praktijk brengen. Ouder blijven up 2 date en krijgen veel afwisseling.
Het mooie aan dit geheel is: De natuurlijke omgeving zal aangenaam zijn voor de algehele welbevinding. Een plaats van wonen, waar ze dagelijks  hopelijk een vakantiegevoel zullen ervaren. Waar ze zelfstandig kunnen wonen en toch samen zijn. Daarbij binnen de hofjes bevinden zich servicepunten waar altijd iemand voor ze klaar staat. Voor hulp, ondersteuning, een praatje en of een luisterend oor. Maar ook een oogje in het zeil houdt. En tevens is het een plek van samenkomen. Om activiteiten te doen, borrelen, een maaltijd te nuttigen of gewoon een kop koffie te drinken.

Hopelijk is dit ook een vorm van wonen om vereenzaming onder ouderen tegen te gaan. Makkelijker op ouderen gelet kan worden. Om vitale ouderen langer vitaal te houden en de ‘achteruitgang’ van de mindere vitale ouderen te beperken. Stimulerend zijn om er op uit te trekken en in beweging te blijven. En hun zo lang mogelijk zelfstandig, met eigen regie en vol levenskracht te behouden.
Tot zo ver. Ik heb verder niet gekeken naar locatie of kosten of plan van aanpak. Dat vergt meer onderzoek. En ik zag de mogelijkheid van idee inbrengen pas enkele dagen terug. Maar ik hoop dat jullie er tot zo ver iets mee kunnen.