15 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 03 maart 2020

Requiem voor een huis

Er zijn inmiddels 108 woningen gesloopt en vele huizen staan nog in de stutten of op de nominatie om gesloopt te worden. Voor al die bewoners willen we een herinnering in de vorm van een uit Groninger klei gebakken miniatuurhuisje van hun woning. Bij het huisje komt een boekje met de geschiedenis van het huis en zijn bewoners.

Van kloostermop tot klaaiprinter

Verleden, heden en toekomst
Mede aan de monnikken uit Aduard danken we de vele kerken, borgen, prachtige boerderijen en alle andere gebouwen, gebouwd van de zeer karakteristieke rode bakstenen. Nu staan hele delen van de provincie in de stutten.

Waarom moet er geholpen worden?
Ondanks de aardbevingen zijn de meeste Groningers nog steeds zeer tevreden over hun woonomgeving. Ze voelen zich geworteld in hun provincie en koesteren de saamhorigheid.

Het idee
Het idee is ontstaan naar aanleiding van de website ‘Het verleden van Groningen’. Hierop staat een database van de reeds gesloopte woningen in het aardbevingsgebied. Dit zijn er inmiddels 108, daarnaast staan er nog 300 op de nominatie voor sloop!

Het plan: De Groninger klaaiprinter
We gebruiken de Groninger klei voor het produceren van miniatuurhuisjes van de reeds gesloopte woningen. Deze hebben dezelfde afmetingen als de Delfts blauwe miniatuurhuisjes van de KLM die wereldwijd worden verzameld.

Innovatie
Van oude naar nieuwe productieprocessen. Op deze wijze leggen we de connectie: verleden (kloostermoppen) en de toekomst (geprinte huizen).

Persoonlijke verhalen
Ieder huisje gaat vergezeld van een boekje (journaal) over het desbetreffende huis en zijn bewoners.

De productie
Jongeren uit het aardbevingsgebied die moeilijk aan een baan kunnen komen, zouden ingezet kunnen worden bij de productie: printen, schilderen, inpakken, distributie.

Waarom wil je zo’n huisje?
Omdat je soldair bent! Omdat je Groninger bent. Omdat je in Groningen woont. Omdat je in Groningen werkt. Omdat je in Groningen hebt gestudeerd. Omdat je politicus bent. Omdat je een band hebt met Groningen. Omdat je Nederlander bent. En last but not least… omdat het een unieke kopie is van een verloren gegaan huisje! Een collectors item.

Hoe kom je aan zo’n huisje?
Op de website die we gaan maken. Hier kun je een keus maken uit één van de 108 modellen van de reeds gesloopte woningen. Je kunt ze ook aantreffen in kerstpakketten, als relatiegeschenk, op beurzen, in musea en bij de VVV.

Doelstelling
Een fonds instellen voor de mensen in het aardbevingsgebied, bewaren van de bebouwde geschiedenis van Groningen, nog meer landelijk onder de aandacht brengen van deze ramp, innovatie – introductie nieuwe manieren van bouwen, het creëeren van werkplekken en de promotie van Groningen.