78 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 23 maart 2020

Pssst…. Hest al heurd?

In de gouden rand van de provincie Groningen ligt een mooi pareltje verstopt. Een pareltje met allerlei cultuurhistorische en landschappelijke geheimen.

Het huidige koninkrijk der Nederlanden begon ooit bij dit pareltje. Het verdedigde Nederland en de provincie Groningen in roerige tijden. Tevens vormde het en vormt het nog steeds een rustpunt voor reizigers en bezoekers die te voet, per fiets of een ander vervoermiddel onderweg zijn. Dit pareltje ligt zo goed verstopt, dat die geheimen nog steeds goed bewaard zijn gebleven. Het pareltje heeft eigenlijk de tijd wat vergeten… “Mevrouw, weet u hoe laat het nu is?” “En zijn we nu in het jaar 1316, 1470 of 1568? Of toch in het jaar 2020?”

Het geheim van Westerwolde
Westerwolde heeft veel verborgen schatten en cultuurhistorische geheimen. Daar hangen stuk voor stuk verhalen aan die we graag vertellen.

Hoofdlijn van het projectidee is het concept van het vertellen van de geheimen van Westerwolde gekoppeld aan de bouw/realisatie van een centrale plek (bezoekerscentrum / heritage / national trust) als poort van dat gebied. Dat bezoekerscentrum heeft in ons beeld iconische waarde maar de feitelijke icoon is het gebied met zijn verhalen, het landschap en de cultuurhistorie dat we daar mogen presenteren.

Westerwolde is dé plek waar je als cultuur- en historieliefhebber minstens één keer in je leven geweest moet zijn. De ongeëvenaarde schoonheid van het Westerwoldse landschap in combinatie met de cultuurhistorische iconen die het gebied rijk is maken het een ware beleving. Of je nu een dag op pad wilt door het gebied, of hier meerdere weken voor uit wilt trekken: Westerwolde verveelt je nooit!

Het bezoekerscentrum is een plek waar je zintuigen worden geprikkeld met proeven, beleven, ruiken, zien en horen waardoor je de geheimen van Westerwolde beetje bij beetje ontrafelt. Het neemt de bezoeker mee terug in de tijd en neemt hen mee op reis langs de oorsprong van grote en kleine Westerwoldse iconen. Het icoon hoeft niet persé een bezoekerscentrum alleen te zijn, maar combineert verschillende functies lokaal en van de regio. Na een bezoek aan het centrum stap je op de fiets, in de kano of gebruik je het openbaar vervoer om Westerwolde in het echt te ontdekken.

Deze geheimen jagen aan. Want je stopt natuurlijk ook halverwege bij een leuk café en wat winkeltjes voor een broodje en een souvenirtje. ’s Avonds eet je in een van de gezellige restaurantjes aan de Ruiten Aa. Je overnacht in één van de logementen in Westerwolde of je kampeert langs de beek of in de bossen. Heel even lijkt het alsof je je waant in een idyllisch plattelandsdorpje in Frankrijk of Italië, maar niets is minder waar. Op nog geen uur rijden van steden als Zwolle, Groningen, Osnabrück of Bremen is het allemaal te vinden in Westerwolde!

Foto: Metha Eikens