8 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 28 januari 2020

Pronkjewailpaleis: kunst van Groninger kunstenaars

Leg depots voor kunst van oudere professionele kunstenaars aan in een of meerdere overbodig geworden karakteristieke gemeentehuizen in de provincie Groningen. Organiseer tentoonstellingen met dit werk in het Pronkjewailpaleis én met kunstwerken van hedendaagse (jonge) Groninger Kunstenaars.

Cultuur, waarvan kunst een belangrijk onderdeel is, zorgt voor verbinding, herkenning, vertelt iets over de tijd en de plaats waarin het gemaakt is. Er zijn meerdere kwalitatief goede professionele oudere Groninger kunstenaars van wie we kunst moeten bewaren. Van geselecteerde kunstenaars zouden ongeveer tien werken bewaard moeten worden. Een selectiecommissie met kennis van Groninger Kunst en Kunstgeschiedenis zouden er zitting in moeten nemen. Overbodig geworden gemeentehuizen hebben weer een (belangrijke!) functie als Pronkjewaildepot, expositieruimte en een ruimte waar kunst gemaakt kan worden door de plaatselijke bevolking. Er kunnen workshops en cursussen aangeboden worden door plaatselijke professionele kunstenaars.

Naast een beheerder zal een coördinator/conservator een dienstverband moeten krijgen. Verder zouden plaatselijke vrijwilligers een rol kunnen spelen in het draaiende houden van het Pronkjewailpaleis. Eventueel een klein restaurantgedeelte voor koffie en dergelijke, eventueel gerund door een ondernemer.

De tentoonstellingen en de andere activiteiten zorgen voor reuring in de betreffende Groninger plaats(en) en trekken bezoekers en toeristen waar de plaatselijke horeca/ondernemers van profiteren. Het Pronkjewailpaleis kan voor de (vrijwillige) medewerkers functioneren als ontmoetingscentrum, voor zingeving zorgen en ontwikkelingsmogelijkheden bieden.