5 Idee van: Arnoud Sietsema Publicatiedatum: 25 februari 2020

Proeftuin voor autonoom openbaar vervoer (treinen)

De provincie Groningen heeft niet de schaalgrootte voor hoogfrequent openbaar vervoer. Dit houdt in dat bewoners van de provincie vaak zijn aangewezen op eigen vervoer. Door het openbaar vervoer (in eerste instantie treinen) autonoom te laten rijden, kunnen de kosten naar beneden gebracht worden. Zo kan de frequentie omhoog.

Het besturen van treinen is, ten opzichte van voertuigen op de openbare weg, relatief eenvoudig. In een ontwikkeling naar autonoom openbaar vervoer is het autonomiseren van treinen daardoor een logische eerste stap. Wanneer er geen bestuurders meer nodig zijn in het openbaar vervoer, kunnen de kosten daarvan naar beneden worden gebracht. Wanneer de treinen elektrisch rijden en bij het remmen voor een station de kinetische energie op kunnen slaan (zodat dit bij het accelereren weer herbruikt kan worden), kunnen de brandstofkosten verder naar beneden.

Deze combinatie van besparingen zorgt er voor dat de frequentie van de treinen verhoogd kan worden zonder dat de structurele kosten toenemen. Deze verhoogde frequentie uitnodigt uit om de trein vaker te gebruiken en help om gebieden die verder van de stad liggen aangesloten te houden en daarmee bewoonbaar te houden.