11 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 31 maart 2020

Phytosana, kruiden voor gezondheid en medicijnen

Phytosana: heilkruiden en plantinhoudstoffen voor ondersteuning van het natuurlijk afweersysteem, antibiotische en antivirale werking.

Heilkruiden en andere plantinhoudstoffen worden sinds duizenden jaren toegepast voor ondersteuning van het natuurlijk herstelvermogen van mensen bij aandoeningen en ziekten. Groningen heeft een eeuwenoude traditie in kruidheilkunde en botanische kruidentuinen. Groningen en de andere Noordelijke provincies specialiseren zich in de productie van groene grondstoffen uit aardappel, suikerbiet, graan maar ook uit kruiden en sierplanten. Groningen heeft ook een groot aantal bedrijven gespecialiseerd in medicijn ontwikkeling en testen. Kortom, Groningen heeft kennis, kracht en ruimte voor productie van geneeskrachtige kruiden en planten en medicinale grondstoffen die ons helpen gezond te blijven en te worden!

Veel moderne medicijnen zijn afgeleid van, of geïnspireerd op de werking van heilkruiden. Wetenschap onderzoekt werkingsmechanismen van plantinhoudstoffen en onderbouwt de effectieve werking hiervan met wetenschappelijk bewijs. Traditionele kruidenheilkunde is nog steeds inspiratie voor nieuwe toepassingen zoals zoeken naar middelen die de humane barrière tegen infectieziektes kunnen verhogen en de werking van antibiotica en antivirale producten kunnen versterken. Traditionele heilkunde is vooral van belang als er nog geen medicijn of vaccin beschikbaar is tegen nieuw optredende virus of bacterie-infectie ziekten. Kennis van traditionele heilplanten kan richting geven aan ontwikkeling van nieuwe medicijnen, maar kan ook helpen bij het verlichten van symptomen of vertragen van de voortgang van ziekten. Recente voorbeelden zijn het anti-malaria middel, chloroquine, dat nu wordt gebruikt tegen COVID-19. Ook het gerelateerde kruid Artemisia voor het voorkomen van malaria wordt nu onderzocht als antitumor en antiviraal middel. Met moderne technieken is aangetoond, dat inheemse planten zoals de middeleeuwse verfplant wede (Isatis tinctoria) zeer interessante inhoud stoffen hebben, die een mogelijke antivirale werking hebben. De phenol-inhoudstoffen zouden tegen Corona virussen kunnen werken, zoals is aangetoond door recent wetenschappelijk onderzoek uit China.

Het Phytosana project heeft tot doel traditionele heilplanten kennis te gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe medicinale werkstoffen voor versterking van ons afweersysteem en voor het bestrijden van infecties. De vakgroep Farmaceutische Biologie van de Rijksuniversiteit Groningen, het kenniscentrum Biobased Economie van de Hanzehogeschool en de botanische (kruiden)tuinen in N-Nederland willen hier hun kennis bundelen en samen plantinhoudstoffen identificeren, extraheren en hun antivirale en antimicrobiële werking onderzoeken met het doel nieuwe medicijn ontwikkeling in samenwerking met het bedrijfsleven te versnellen.