11 Idee van: MWPO Miranda Rijk Publicatiedatum: 31 maart 2020

Permanente lokale versmarkt in centrum Groningen

De Versmarkt in Mercado voorkomt dat echt, lekker, lokaal en vers voedsel verdwijnt uit de stad.                                                                                                          Beleving: meer dan alleen verkoop
Ambacht: mooie producten van de beste kwaliteit op locatie bereid
Eerlijk: duidelijke herkomst van producten
Lokaal: producten en ondernemers uit het noorden waar we trots op zijn.

In de historische Rode Weeshuisstraat gelegen tussen de Oude Ebbinge- en Oude Boteringestraat ontwikkelt MWPO samen met Beauvast een bijzonder project. Op de locatie waar tot een paar maanden geleden de Aldi was gevestigd, komt Mercado: een fantastisch gebouw met appartementen en op de begane grond een permanente overdekte versmarkt zoals we deze in Noord-Nederland nog niet kennen. Met dit project ontstaat een levendig stuk publieke binnenstad op steenworp afstand van de Grote Markt.

De Stad Groningen heeft een sterke binding met het Ommeland. De kern van die binding: voedsel. De Versmarkt in Mercado helpt Groningen om die kern niet te verliezen.

De Versmarkt Mercado voorkomt dat echt, lekker, lokaal en vers voedsel verdwijnt uit de stad. Niet omdat we de wijsheid in pacht hebben, maar omdat we – samen met de makers die het voedsel produceren – op zoek gaan naar hoe het kan en moet.

Waar boeren, vissers, makers en telers hun spullen op een voetstuk zetten. Een plek die gaat over vertrouwen. Over handen schudden (zodra Corona overwonnen is). Niet voor iedereen, wel voor mensen die het echt willen.

Hier koop je verse waren: wars van keurmerken en kakelvers. Hier vertellen we niet alleen, maar doen we vooral. Helder en eerlijk en zonder te doen alsof we alles weten. We produceren, laten je in de keuken kijken, luisteren en doen het samen. Hier leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt. Een proefplek. We creëren geen markt, we zijn een markt, waar vraag en aanbod bij elkaar komen.

En we zijn niet voor even, want we zijn geen fast food. We hebben een lange adem, zodat we duurzaam kunnen bouwen aan voedsel in de Stad.