9 Idee van: Piet de Vries Publicatiedatum: 12 maart 2020

Oudere woningen op het platteland van het gas af

Veel oudere woningen in de buitengebieden van onze provincie zijn niet met alleen een warmtepomp elektrisch te verwarmen. Met een combinatie van zonne-energie en snoeihout uit de eigen regio kunnen ze prima van het gas af. Je verwarmt je huis en je tapwater CO2-neutraal met vernieuwbare energie en draagt ook nog bij aan het landschapsonderhoud in de provincie. Met een systeem waarmee alle warmtebronnen en warmteverbruikers in een gebouw optimaal op elkaar worden afgestemd is dit haalbaar.

Er is besloten dat we van het gas af moeten. Dat is een hele opgave. Nieuwe woningen zijn goed te verwarmen met een warmtepomp al heeft deze ook nadelen zoals geluidsoverlast en hij werkt het slechtst als je hem het hardst nodig hebt. Hoe kouder het is, hoe hoger het stroomverbruik van de warmtepomp. Bovendien is het stroomnet voorlopig niet berekend op een grote vraag door warmtepompen.

In stedelijke gebieden met oudere woningen kan stadsverwarming op basis van geothermie bijvoorbeeld een oplossing zijn maar in de uitgestrekte buitengebieden met zijn verspreide bebouwing in onze provincie is dit ook niet haalbaar. Veel huizen zijn bovendien groot, oud en niet altijd optimaal te isoleren. Daarom zal er een grotere energiebehoefte blijven.

Zelf wonen we in zo’n soort huis en we zijn al bijna een kwart eeuw van het gas af. De techniek hiervoor heeft zich in die 25 jaar geperfectioneerd. De firma Brunner uit Duitsland levert hiervoor de componenten. Het gaat inmiddels om geavanceerde  moderne techniek die alle warmteverbruikers en warmtebronnen optimaal laat samenwerken. De verbruikers zijn de verwarming (vloerverwarming en radiatoren) en het warme tapwater voor de keuken, de badkamer en in ons geval ook voor de wasmachine en de vaatwasser.

De ecologisch meest interessante warmtebron is de zon. Die benutten we op twee manieren. In de eerste plaats wordt met buizencollectoren het water in een buffervat verwarmd. In de tweede plaats kunnen we overtollige stroom van onze PV-panelen gebruiken. Het systeem ziet wanneer er stroom over is en zet dat dan automatisch om in warm water. In de zomer is hier prima een gezin mee van warm water te voorzien. In de winter als de verwarming aan gaat, is dit niet voldoende. Dan wordt een zeer efficiënte houtkachel ingeschakeld die het water in het buffervat verwarmt zodat de verwarming en het warme water beschikbaar zijn. Een warmtepomp kan eventueel ook worden geïntegreerd. Die laat je dan alleen draaien in voor- en naseizoen waarin hij optimaal kan werken en zuinig is. Ook kan een gewone gasgestookte CV-ketel als back up in het systeem worden opgenomen. En komt er op termijn waterstofgas uit de leiding, dan kan er een waterstof CV-ketel worden geïntegreerd.

Het benodigde hout kan in de regio worden gewonnen. Nu gaat het nog vaak naar centrales waar het met een laag rendement wordt verstookt en er is dan veel transport mee gemoeid. Laat het hout in de regio en betrek de burgers bij het landschapsonderhoud in ruil voor hout. Het is een leuke gezamenlijke bezigheid, gezond in de buitenlucht en je spaart de sportschool uit. Het hout kan worden gedroogd met zon en wind in de eigen tuin en na twee jaar droog in de kachel met negentig procent rendement worden omgezet in warmte. Wist je dat hout al miljoenen jaren eigenlijk de enige goede manier is om zonne-energie voor langer tijd op te kunnen slaan? Deze techniek hoeft dus niet meer te worden ontwikkeld maar kan meteen worden toegepast. De provincie Groningen is daar heel geschikt voor.