7 Idee van: Marja Venema Publicatiedatum: 17 maart 2020

Opzetten KinderTuinboerderij ’t Bokje Slochteren

De KinderTuinBoerderij moet een plek worden waar iedereen elkaar kan ontmoeten, via de bijzondere dieren (bijvoorbeeld het micro-varken en de mini-koe), de grote groentetuin met kas(sen), het theehuis en de speeltuin. Wij zijn dus geen gewone kinderboerderij maar ook een tuinboerderij, vandaar KinderTuinBoerderij: voor jong en oud, voor ons dorp en de omliggende dorpen.

Onze visie? Met het oprichten van de KinderTuinBoerderij willen we ontmoeting en leren stimuleren voor alle leeftijden, zodat de leefbaarheid en saamhorigheid in Slochteren en omgeving verbetert.

De werkgroep wordt gevormd door enthousiaste buurtbewoners, jongeren uit de gemeente die affiniteit hebben met dieren, en medewerkers vanuit de (ouderen)zorg. Binnen deze groep zijn meerderen ook actief binnen diverse andere verenigingen zoals buurtverenigingen, de kerkgemeenschap, dorpscoöperatie, buurtsoos enzovoort. We zijn dus een gemêleerde groep met grote netwerken en verschillende expertises.

De locatie waar onze KinderTuinBoerderij ’t Bokje wordt gerealiseerd, ligt aan de Slochterveldweg te Slochteren naast de sporthal “De Duurwoldhal”. Op deze locatie is een Integraal Kindcentrum gecreëerd. Twee basisscholen, een peuterspeelzaal en een kinderdagverblijf zijn in het kindcentrum gevestigd. Op het achterste (zuidelijke) deel van het complex kan de KinderTuinBoerderij worden gerealiseerd.

We hebben een locatie van ongeveer 5000 vierkante meter. Omdat we een kleinere KinderTuinBoerderij worden, is het ook belangrijk dat we onze keuze voor dieren aanpassen aan de vraag: hoe trekken we publiek en vooral waarin kunnen we uitzonderlijk worden? Zo willen we naast de standaard dieren ook het micro-varken en de mini-koe een thuis geven op ons erf.

Onze KinderTuinBoerderij krijgt een theehuis met terras, voor een kopje koffie/thee of een glaasje fris met wat lekkers. Er zullen geen alcoholische dranken geschonken worden. Het theehuis zal de financiële steun zijn voor de stichting. Ontspannen en samen ontmoeten staan er centraal. Momenteel zijn we druk bezig met het zoeken naar een zorgorganisatie om mee samen te werken. Hierdoor krijgt het theehuis ook een plek voor mensen die (nu) niet op de arbeidsmarkt terecht kunnen.

Ons hoofddoel van de groentetuin met kas is verbinding te maken tussen de wat oudere bezoeker en de kinderen, zodat er kruisbestuiving kan plaatsvinden over hoe groei en bloei plaatsvindt in de tuin en kas. Om kinderen te leren waar nou het eten vandaan komt, waarbij we in samenwerking met het Kindcentrum en andere scholen en de vrijwilligers ook daadwerkelijk de zaadjes planten, de gewassen oogsten en alles wat ertussen zit.

Wij vinden dat de KinderTuinBoerderij te Slochteren een goede bijdrage levert aan de Groningers in en rondom Slochteren voor het bevorderen van ontmoeting en de saamhorigheid! Gewoon een lekker plekje waar je gemakkelijk naar toe kan, ook zonder auto. Een plekje waar je mag zijn wie je bent en waar je kan leren en ontspannen.