6 Idee van: Hendrik Hijlkema Publicatiedatum: 16 maart 2020

Oprichting energiemuseum: Energie toen en nu

In Groningen zou een energiemuseum moeten komen, om bezoekers te laten zien welke rol energie vanuit onze provincie heeft gespeeld in de ontwikkeling van ons land. Maar ook welke gevolgen het voor de provincie heeft gehad. Het hoeft niet beperkt te zijn tot de gaswinning, hoewel die wel een belangrijke rol moet spelen.

Energie speelt in de samenleving een enorm belangrijke rol. Fossiele brandstoffen hebben daar een belangrijke rol in gespeeld, maar recentelijk staat de zoektocht naar alternatieve bronnen meer centraal.

Groningen heeft met de vondst van een groot aardgasveld op haar beurt een belangrijke rol gespeeld in de inkomsten van onze economie. Helaas zijn in de loop van de tijd ook de negatieve effecten van de gaswinning duidelijk geworden. Een energiemuseum is er in Nederland nog niet en die zou mooi passen in het concept van het Museumplein dat in Grootegast wordt ontwikkeld.

In onze provincie waar Energy Valley succesvol heeft gezorgd voor vele energie gerelateerde projecten, waar we een energie Academy hebben, een universiteit en zoveel andere energiegerelateerde zaken, zou het mooi zijn als we de provincie nog beter op de kaart zetten met een Energiemuseum.

Met zo’n museum ga je terug in de tijd: hoe energie werd gewonnen en gebruikt. Dit kan heel speels worden ingericht en daarmee geschikt voor de jeugd. Het hoeft niet gericht te zijn op de aardbevingsproblematiek, maar het mag wel geduid worden.

Het idee komt van mezelf, omdat ik me al lange tijd verbaas over de wijze waarop de discussie over de toekomstige energievoorziening wordt gevoerd. Een museum waarin toen en nu mag samensmelten, zodat een bezoeker ook een beeld krijgt van de mogelijkheden voor de toekomst. Een museum met activiteiten en verbinding met andere musea op het Museumplein. Hiermee kan het Westerkwartier haar aantrekkingskracht vergroten.

Groningen heeft geruime tijd centraal gestaan in onze Nederlandse energievoorziening en wat mij betreft verdient dat een museum.