2 Idee van: Henriëtte Hartgers Publicatiedatum: 11 maart 2020

Oogst-kantine op de zonne-akkers

We gaan een actief zonnepark bouwen. Dat betekent: groene energie opwekken plus meer! De akkers onder en rondom de zonnepanelen gaan we biologisch bebouwen. En de oogst? Ter plekke verwerken we die in een oogst-kantine. Dit doen we in een coöperatie met jong, oud, nog ouder (kom maar op met al die kennis!), profs en amateurs uit onze dorpen

De Zonne-akkers (momenteel in aanleg) voorzien straks ongeveer 600 huishoudens van groene energie. Het wordt een actief zonnepark omdat we in een coöperatie werken. En ja… we gaan letterlijk werken. Naast de zonnepanelen gaan we moestuinen, kassen, een boomgaard en een kruidentuin aanleggen.

In de oogst-kantine gaan we de gewassen verwerken. Bottelen, drogen, wecken ,fermenteren, verpakken enzovoorts. Bovendien gaan we op er volop koken en bakken (met jong & oud) en met z’n allen lekker opeten natuurlijk… in de kantine!
Tuinieren en koken & bakken willen we samen met scholen gaan doen. Je kunt je je hierbij allerlei projecten en kinderfeestjes voorstellen.

Dit idee is ontstaan in het dorp Meeden en uitgewerkt door Jaap Keuning, Lylian Dwarkasing en Henriëtte Hartgers. En het werkt mee aan een goede toekomst voor Groningen omdat:

  • met de oogst-kantine en de activiteiten gaan we op de zonne-akkers verder dan alleen groene energie opwekken; het wordt een actief zonnepark met leven in de brouwerij! En op het land ; )
  • we zien een broedplaats voor ons met gemeenschapszin.; werk en opbrengsten zoveel mogelijk lokaal.
  • dit groene project kan in meerdere plaatsen worden gebouwd.