82 Idee van: 5 Dorpsbelangen Reiderland Publicatiedatum: 10 maart 2020

Ontdek de rust & ruimte van Oost-Groningen

Recreëren in Oost-Groningen, wandelen, fietsen, overnachten in de rust & ruimte met aandacht voor het historisch aspect van het polderlandschap.

Een idee van Verenigingen Dorpsbelangen: Bad Nieuweschans, Beerta, Nieuw Beerta, Drieborg, Ganzedijk en Hongerige Wolf.

Doorontwikkeling van toerisme en recreatieve mogelijkheden door verbetering van fiets- en wandelverbindingen tussen de dorpen onderling en de aansluiting op omliggende gebieden en Duitsland. Fiets- en wandelroutes zien we als basis voor toeristische ontwikkelingen in het gebied. Wanneer fiets- en wandelroutes aansluiten op nationale en internationale knooppunten heeft dit uitwerking op leefbaarheid en toeristische ontwikkeling.

Toerisme is een belangrijke bron van onze economie. Het biedt kansen om het landschap en de “Graanrepubliek” economisch meer te benutten. Wandelen, fietsen en overnachten in de polder. Realisatie recreatiemogelijkheden als fietsen en kanoën, daar waar ooit de Dollard stroomde. Oldambtster boerderijen krijgen nieuwe invulling en blijven behouden.

De fiets- en wandelpaden zijn in de huidige staat niet aantrekkelijk voor toeristen terwijl het gebied zoveel moois te bieden heeft! Oost-Groningers zijn trots op hun gebied en de geschiedenis ervan. Er is behoefte deze kennis te delen. De fiets- en wandelroutes geven mogelijkheden om op relevante plekken deze informatie bij ingerichte rustpunten over te brengen. Het fiets- en wandelpaden plan kan de drager worden voor het gebiedsmuseum (Gastvrij Landschap Oldambt van de IVN 2018). Maar er zijn meer ideeën waar men concreet vorm aan zou willen geven. Toekennen van dit plan zal een boost geven en naadloos aansluiten op de in 2018 en 2019 ontwikkelde dorpsvisies.

Investeer in rust en ruimte! De leefbaarheid zal een positieve impuls krijgen, ontwikkelingen sluiten aan bij initiatieven zoals de Blauwestad en het versterken van de aantrekkingskracht van het Oldambtmeer. Innovatieve ideeën op het gebied van toerisme, recreatie en economie zorgen voor een aanzuigende werking en nieuwe impulsen. Bestaande voorzieningen sluiten aan bij deze ontwikkelingen en hervinden bestaansrecht.

Goed vormgegeven infrastructuur van wegen en paden en goede bereikbaarheid van het gebied zijn belangrijk om er te kunnen komen en te verblijven. Juist een krimpgebied als Oost-Groningen verdient een stimulator als Toukomst om toekomst te geven. De aanpak van de fiets- en wandelpaden en daarmee investering in toerisme draagt bij aan het kantelen van het bestaande toch enigszins negatieve beeld en zorgt ervoor dat men gaat kiezen om in dit gebied te willen wonen, werken en recreëren . Waar verpaupering, leegstand en verval de krimp beïnvloedt, kan juist een goed geoutilleerde omgeving een kanteling in beleving geven. Het benadrukt de rust van het platteland en de ruimte in de polders!