3 Idee van: David Elzinga Publicatiedatum: 10 maart 2020

Ondernemen in Stad en Ommeland

De startende ondernemer in Groningen middels een online documentaireserie van tips en tricks voorzien over het opzetten en (duurzaam) uitbouwen van hun onderneming. We gaan in gesprek met startende ondernemers, experts en ondernemers met jarenlange ervaring. Middels deze serie zal de startende ondernemer leren van de kennis, ervaring en inspiratie van anderen. Zo zal de serie bijdragen aan het succes van de onderneming en dus bijdragen aan de bedrijvigheid in Stad en Ommeland.

 

Aanleiding
Zelfstandig ondernemen, het is een kunst op zich. Uit onderzoek blijkt dat de mensen die het avontuur aangaan en zzp’er worden (zelfstandige zonder personeel), in vergelijking met werknemers meer autonomie, meer plezier, en minder burn-outklachten ervaren. Ondanks de toename in werkgeluk, houden de meeste zzp’ers het echter niet lang vol: het vak wordt namelijk ook gekenmerkt door (financiële) onzekerheid en teleurstellingen. Startende ondernemers lopen tegen de voor hen nog onbekende problemen van het ondernemen aan en de verwachting blijkt soms anders dan de realiteit, met het gevolg dat de mooiste dromen soms vervliegen.

Doel
Daar wil ik wat aan doen. Mijn naam is David Elzinga, heb masters in Arbeidssociologie en Human Resource Management, en ben videomaker. Mijn droom: middels een online documentaireserie wil ik de startende ondernemer in Groningen van allerlei tips & tricks voorzien, om zo een helpende hand te bieden in het ondernemen en de onderneming te laten slagen. We spreken met experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van ondernemen, maar ook met de startende ondernemers zelf: we geven ondernemers uit Groningen een podium door een rapportage van hun bedrijf en hun ervaringen in de serie te verwerken. Dit geeft de startende ondernemer niet alleen een prachtige kans om zijn of haar onderneming te promoten, het is ook een inspiratiebron voor andere ondernemende mensen omdat het laat zien wat er allemaal mogelijk is. Op deze wijze wil ik met de serie een bijdrage leveren aan het (duurzaam) helpen ontwikkelen van ondernemers in Stad en Ommeland.

Hoe?
De (startende) ondernemers zal middels de serie leren van de kennis, ervaring en inspiratie van anderen. We zullen in gesprek gaan met:

  • Startende ondernemers. In de verschillende afleveringen zullen we bij meerdere startende ondernemers langsgaan en een rapportage maken over hun idee of bedrijf. Op deze wijze verschaffen we de startende ondernemer een podium en voorzien tevens de kijker van een voorbeeld-onderneming en inspiratie.
  • Ervaringsdeskundigen. Naast startende ondernemers zullen we in gesprek gaan met ervaren ondernemers: mensen die hun eigen bedrijf hebben laten uitgroeien tot een bedrijf met tientallen werknemers. Dergelijke ondernemers weten de kneepjes van het vak en kunnen, middels het vertellen van hun eigen ervaringen, beginnende ondernemers van allerhande adviezen, tips en tricks voorzien.
  • Experts omtrent ondernemerschap. Ook zullen we in gesprek gaan met experts op het gebied van ondernemerschap, om de kijker van zowel theoretische als praktische kennis te voorzien. De experts zullen komen uit organisaties zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, universiteiten en de belastingdienst.

De diverse groepen zijn gepolst en enthousiast.