41 Idee van: Ronald van den Berg Publicatiedatum: 17 februari 2020

Oma’s postkantoor

Ouderen zijn steeds fitter en gezonder en dragen graag hun steentje bij aan de maatschappij, dat is ook gezond voor henzelf. Als je je nuttig en gewaardeerd voelt door anderen durf je die ander ook eerder om hulp te vragen. Daarom: Oma’s postkantoor.

In Oma’s postkantoor komen alle pakketjes (non food) van de hele buurt terecht, de mensen kunnen ze daar komen afhalen. Het postkantoor wordt door vrijwilligers gerund (ik denk dan vooral aan ouderen, maar dat hoeft dus niet per se), en is bijvoorbeeld open tussen 17:00 en 19:00 op dinsdag donderdag en zaterdag. Zo zien de vrijwilligers iedereen in de buurt, er wordt koffie gezet en gekletst.

PostNL heeft al afhaalpunten in winkels en betaalt de retailer, bijvoorbeeld Primera €0,14 per pakketje voor uitgifte en opslag. Maar dan is je pakketje al op het huisadres aangeboden, wat dus niet hoeft als de bezorger alle pakjes van de hele buurt gewoon bij Oma’s postkantoor aanlevert, en deze retailers zijn vaak een eindje weg. Eenmaal opgezet levert het in elk geval meer op dan het kost, en opzetten is niet heel moeilijk, behalve dat er geschikte locaties en vrijwilligers voor nodig zijn.

Als iedereen eraan gewend is kan het aanbod worden uitgebreid, er kan een telefoon/e-maillijst van de buurt worden gemaakt om te mailen als je pakje er al een week ligt, de openingstijden kunnen worden verruimd als er te veel vrijwilligers zijn, en er kunnen voor alle adressen in de buurt postvakjes komen zodat de post er ook afgehaald kan worden. Wellicht is dit ook een fijne plek om na school je huiswerk te maken, of om aan de vrijwilligers te vragen om op de kat en de planten te letten tijdens de vakantie, of om een repairshop te beginnen.