Groningen heeft meer persoonlijke kwaliteitscontent nodig. Dat is goed voor het (zelf-)imago en voor de lokale handel. Het online platform ‘Groeten uit Groningen’ verzamelt al jaren die échte pareltjes. We geven de Groningers een stem en een smoel. Omdat iedereen recht heeft op een goed verhaal.
‘Om gehoord te worden heb je een verhaal nodig.’ Dit was destijds het uitgangspunt van Stichting Noordgedacht toen die in 2016 begon met het inmiddels goedbezochte platform ‘Groeten uit Groningen’ (>9000 FB-volgers) dat bijna dagelijks een inkijkje geeft in wat Groningen boeit en te bieden heeft. De mensen hierachter, Harksteder Marleen Godlieb en stadjer Esther Walstra, doen dit grotendeels op vrijwillige basis. Met hun Groninger hart en ruime journalistieke- en communicatie-ervaring leverde dit al heel veel mooie portretten op. Van bekende en, vaker, onbekende Groningers die iets te vertellen hebben en iets laten zien. Met deze superlokale ‘contentmarketing’ helpen we ondernemende Groningers die zelf niet zo snel in de schijnwerpers zouden komen. We hebben ons credo inmiddels bijgesteld: ‘Om gevonden te worden heb je een verhaal nodig’. Met deze activiteiten vullen we onze partners Marketing Groningen en ‘De Verhalen van Groningen’ aan. We bijten elkaar niet, maar werken complementair en versterkend.
We bouwen en onderhouden al jaren een fijnmazig netwerk van de kleinere lokale uitbaters en initiatiefnemers in de dorpen. De vrijwillige molenaar, de boswachter en de palingvisser. De penningmeester van de historische kring. Maar ook met de professionals achter de borgen, kerken, orgels, theaters en wierden hebben we een hechte relatie. Door het persoonlijke verhaal en storytelling hijsen we al deze mensen op het schild. Zíj krijgen het podium én de vrij herbruikbare content. Wíj de bezoekers op ons niet-commerciële platform. De rest van Nederland krijgt een authentiek Gronings verhaal.
Met onze database vol verhalen ontwikkelen wij regelmatig campagnes. Zo hebben we het allereerste meerdaagse fietsevent van Groningen opgezet: De Wierdendriedaagse tijdens Pinksteren (uitgesteld i.v.m. Coronavirus). Drie routes door het Hogeland waarbij oude en hedendaagse verhalen in een nieuwe fiets-app zijn gestopt. We kunnen zo eenvoudig campagnes en events bedenken ten behoeve van de de regio.
Groeten uit Groningen interviewt Gaele Postma, die vertelt dat beuken de beste brandstof is voor het roken van zijn palingen in Zoutkamp. We spreken de nakomelingen van de familie Hammingh uit Garnwerd en komen achter de toonbank van Olga Chamova, die vertelt hoe ze de beste Moskovskaya-rookworsten importeert in haar Russische winkel in Stad. Olga: ‘Het is hier net een dorpspomp voor mensen met Oost-Europese roots’. En precies daar, bij al die dorpspompen in Groningen voelen wij ons thuis. Dat gevoel willen we overbrengen met het voortzetten en uitbreiden van onze activiteiten onder de vlag van ‘Groeten uit Groningen’.