37 Idee van: Harrie de Vries Publicatiedatum: 04 maart 2020

Oesterzwammenbitterballen werkplaats en kwekerij

Door middel van het kweken van oesterzwammen op koffiedik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen bieden om uiteindelijk aan het werk te kunnen.

Ruim 5 jaren kweek ik nu oesterzwammen op koffiedik. De kwekerij is gevestigd op zorgboerderij de Mikkelhorst. Uitbreiding hier is bijna niet mogelijk. De wens is om de kwekerij uit te breiden zodat er meer oesterzwammen gekweekt kunnen worden. Tevens wordt er zo meer afval bespaard. Bij deze uitbreiding moet ook een grote horecakeuken gerealiseerd worden waar met behulp van de oesterzwammen bitterballen gedraaid kunnen worden, maar waar ook andere kooklessen gegeven kunnen worden. Ook zou er nog een ruimte bij gerealiseerd kunnen worden waar, naast het kweken van oesterzwammen, bouwplaten gemaakt worden door middel van oesterzwammen en stro.

Dit proces hebben we de afgelopen drie jaren al uitvoerig getest. Met de restmaterialen hiervan kunnen weer oesterzwammen voor consumptie worden gekweekt. Kortom: een hele broedplaats met mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt