0 Idee van: Laurens Tuinhout Publicatiedatum: 01 april 2020

Noaberhub

De Noaberhub is een ontmoetingsplek voor mensen, pakketten, boodschappen en spullen die je kan lenen. Het liefst bij een centrale plaats in het dorp of als aanvulling bij één van OV ‘hub’ locaties, maar het kan ook midden in de woonwijk. Door te bundelen op 1 plek wordt het betaalbaar om te bezorgen en hoef je niet de auto in om het te halen.

Het idee komt oorspronkelijk van mijn partner Mick Walvisch, uit Noord-Holland Noord waar alle winkels verdwenen uit het dorpsbeeld. Zou de bus ook geen pakjes mee kunnen brengen? Lastig, maar de bushalte is een mooi ontmoetingspunt voor pakjes en mensen. Dit idee heeft hij verder uitgewerkt vanuit de startup EVAnet waar ik mee bij aangesloten heb. De provincie Zuid-Holland ziet dit als goed initiatief om bushaltes aantrekkelijker te maken, maar ook de vele bestelbussen uit de woonwijken en kleine dorpskernen te houden.

De eerste versie staat nu in Spijkenisse en Goerree Overflakkee en we willen graag uitbreiden. Als Groninger in ballingschap vind ik dat dit ook in Groningen en vooral het ommeland een mooie oplossing kan zijn om de aansluiting te houden bij de vele nieuwe diensten die in de stad wel worden aangeboden, maar niet daarbuiten. Vaak omdat het te duur zou zijn. Kwestie van slimmer organiseren.

Als we overslaan en bundelen bij een paar grote hub locaties in de provincie die vervolgens de Noaberhubs bevoorraden, wordt het betaalbaar om oude en nieuwe diensten in de dorpen te organiseren. Natuurlijk pakketten, marktplaatsaankopen maar ook bibliotheekboeken, boodschappen en gereedschap  dat het hele dorp kan gebruiken. Oja, en je hoeft niet meer de auto in als je puberdochter 5 dozen met kleding wil retourneren. Dat kan ze zelf doen. En zo wordt ook mogelijk om zo als kleine webwinkel in het buitengebied te bestaan en misschien weer een gewone winkel te openen omdat er voldoende wordt verkocht.

Mijn schoonzus in Huizinge heeft altijd ruzie met de Plus over de hoeveelheid pakketten die ze komt brengen… En niet te vergeten de servicemonteur die onderweg zijn spullen uit de kluis kan halen. Het mes snijdt aan vele kanten. De pakketkluis is een ontwerp van ‘de Buren’ uit Hengelo en wordt door Drentea uit Emmen gemaakt. Maar met alleen een kluis ben je er niet. Het is van groot belang dat we samenwerken met lokale partijen die goederen aannemen en gebundeld leveren in de pakketkluizen (of aan huis als het grote spullen zijn)…en de retouren aannemen.

Uiteraard hebben we al een mooi IT platform gemaakt voor consumenten waarbij je zelf bepaalt wanneer het in de kluis komt: Izipack. Meer informatie op www.izipack.nl of www.evanet.nl