19 Idee van: Stichting Enne Jans Heerd Publicatiedatum: 01 april 2020

Nieuw hoofdstuk voor Enne Jans Heerd & Maarhuizen

De Enne Jans Heerd is een monumentale boerderij op de eeuwenoude wierde Maarhuizen. Nu de laatste boer de boerderij verlaten heeft, breekt er een nieuw hoofdstuk aan voor dit bijzondere rijksmonument. De wierde Maarhuizen is een plek van grote betekenis voor bewoners en bezoekers van het Hogeland. Een plek om te rusten, een plek vol mooie doorkijkjes, een plek waar de historie leeft. Een typisch Groningse plek die een nieuwe bestemming verdient.

Staatsbosbeheer en Stichting Enne Jans Heerd hebben de handen ineengeslagen en werken gezamenlijk aan een nieuw hoofdstuk voor de Enne Jans Heerd & Maarhuizen. Met al zijn schoonheid en geschiedenis is de Enne Jans Heerd een plek die het verdient om gedeeld te worden met het publiek. Alle activiteiten zijn daar direct of indirect op gericht. De Enne Jans Heerd wordt een belevingsplek. Een plek waar je kort of langer kan verblijven en kan genieten van natuur en cultuur. Een plek die inspireert, die prikkelt, waar iets te ontdekken valt, waar het leuk is, waar je kunt ronddwalen en kunt opladen. Natuur en cultuur zijn de centrale pijlers van de activiteiten die hier plaatsvinden.

Herenboerderijen als de Enne Jans Heerd speelden honderden jaren een vitale rol in de agrarische samenleving. In onze tijd zijn de verbindingen met het landschap en zijn bevolking niet meer zo sterk als voorheen. Met het behoud, de versterking en de openstelling van de karakteristieke boerderij en het eeuwenoude omringende cultuurlandschap geven we de boerderij deze betekenis terug. We zien hierbij de herontwikkeling van de Enne Jans Heerd als een belangrijke bijdrage en kans voor de ontwikkeling van het omliggende gebied: landschappelijk, economisch, recreatief, cultureel en op het gebied van energie.

Op een traditioneel boerenerf wordt gewoond, gewerkt en ontspannen. Op de Enne Jans Heerd ontwikkelen we een nieuw boerenerf dat past bij de behoeftes en uitdagingen van deze tijd, waarbij we voortbouwen op de bijzondere geschiedenis.  De unieke kwaliteiten van deze plek worden gecombineerd met een aanbod van cultuur en recreatie:
·       Activiteiten en workshops op het gebied van cultuur en natuur, zoals locatietheater, maakprojecten, educatie en het appelfeest
·       Overnachten in bijzondere accommodaties
·       Kleinschalige horeca in het koffie-en theehuis met eigen en lokale producten
·       Ruimte voor onderwijs, vergaderingen en congressen
·       Trouw- en rouwaccommodatie
·       Wandelen, spelen, dwalen en luieren op en rondom de wierde

Met de restauratie en herbestemming van de Enne Jans Heerd willen we deze prachtige historische plek behouden en een nieuwe toekomst geven. Dit doen we in nauwe samenwerking met andere lokale ondernemers op het gebied van recreatie en cultuur en onderwijsinstellingen uit het gebied. We delen graag de opgebouwde kennis en ervaring en leren graag van anderen. Zo werken we samen aan mooi en levendig platteland.