4 Idee van: Sjouktje Kopenga Publicatiedatum: 30 maart 2020

Natuurbegraafplaatsen tussen woningen

Een ding is zeker: als je geboren bent, ga je ooit – hopelijk na een lang en gezond leven – dood. Zou het niet een fantastisch idee zijn om direct na je dood in foetushouding afgelegd te worden met de bedoeling jouw stoffelijk overschot terug te geven door onder een boom begraven te worden. In plaats van dat je door crematie de lucht nog een stukje meer vervuild? Of op een rijtje op een begraafplaats gelegd wordt, waar als je mazzel hebt je nabestaanden af en toe nog een keer komen kijken?

Zou het niet fantastisch zijn om de voetafdrukken die je nagelaten hebt, terug te geven door een boom te planten. Persoonlijk ga ik voor een eik. Symbool voor de cirkel van het leven. Geboren worden, je leven leven en sterven en na je dood groeit er een boom.

En al dan niet op een natuurbegraafplaats, maar als het mogelijk is qua ruimte gewoon in je eigen dorp, je eigen stad of op de plek die jij uitkiest? Of wat te denken aan het terugbrengen van houtwallen rond weilanden. Jouw boom als schaduw voor vee en een schuilplaats voor vogels, dieren en insecten.

Macaber of niet. Het is het overdenken waard. Samen maken we Groningen nog groener en gezonder.