5 Idee van: Merijn Vrij Publicatiedatum: 01 april 2020

NAPART Triënnale Waddenkustgebied

Voor Groningers, landschap en cultuurliefhebbers komt eens in de drie jaar een boeiende kunstroute in Gronings Waddenkustgebied. Een kunst-, en architectuurmanifestatie: openluchttentoonstelling met monumentale installaties van (internationale) kunstenaars en architecten, met alle ruimte voor interdisciplinaire crossovers. De lang verwachtte opvolger van de succesvolle Kerstvloed 1717 Kunstroute in 2017.

NAPART verwijst naar ‘Normaal Amsterdams Peil’, 0 meter: gemiddelde zeeniveau van de Noordzee. Alom bekend dat Groningen grotendeels onder zeeniveau ligt. Vanuit historie is de Groninger altijd bezig met de zee. Hoe verhoudt hij zich tot de zee? Een actueel thema met de huidige mondiale zeespiegelstijgingen. Direct van invloed op het landschap: zie recente dijkverhogingen Delfzijl tot Eemshaven en nieuwe Wierde als kunstproject.

De manifestatie verhoudt zich met landschap maar overduidelijk ook met  driehoeksrelatie land, zee en mens. Projecten gesitueerd op bijzondere locaties: door kunst ga je ‘opnieuw’ bekijken en beleven. NAPART krijgt per editie een ander traject, hierbij wordt ook gebruik gemaakt van bestaande routes zoals ‘Kiek over Diek’, ‘Rondje Lauwersmeer’ en fietsknooppunten. NAPART is een stimulans voor Noordelijk cultuurtoerisme en het z.g. ‘slow-toerisme’: wandelen en fietsen. En zal lokale economie stimuleren plus toeristen verleiden tot langer verblijf. Plan is om NAPART te combineren met bestaande en geplande initiatieven zoals ‘Soundings’ van ‘Sence of Place’ en al gerealiseerde kunstwerken.

Na elke editie krijgt één kunstwerk een permanent karakter: als residu van NAPART. ‘Alsof er een vloed aan kunstprojecten komt waarbij bij eb één werk achterblijft’. Hierdoor zal, naast waardevolle en gezamenlijke herinneringen aan de manifestatie, ook een project overeind blijven in het landschap. Tijdelijk als onderdeel van het collectieve heugen en permanent als culturele pleisterplaats: NAPART wordt een landschap versterkend project. Zo ontstaat na enkele edities een inspirerende en blijvende kunstroute op bijzondere locaties op het Ommeland van Groningen.

Bij deze kunstroute, voor en door Noord Groningen, zal net zoals bij Kerstvloed 1717/2017 plaatselijke bevolking nauw betrokken worden. ‘Het leek wel of inwoners van dit gebied hadden gewacht op dit initiatief, zo bijzonder was de spontane betrokkenheid’, aldus Vrij, curator organisator (i.s.m. Verhalen van Groningen). NAPART sluit hiermee ook aan bij sociaaleconomische en maatschappelijk relevante vraagstukken die spelen in het specifiek gebied waar de route plaats vindt. Het zal zodoende op alle fronten locatie-gebonden kunst zijn: ‘Site-Specific’. Kunstprojecten door lokale, nationale en internationale kunstenaars en architecten, die reflecteren op route, thematiek en karakter van het gebied.

NAPART Triënnale verbind, versterkt en brengt verwondering en beleving in het Noord Groningse Waddenkustgebied. Ervaar het bijzondere landschap van provincie Groningen op NAPART 2025: de eerste editie van deze Triënnale!

NAPART i.s.m. Joop Mulder Sence Of Place i.s.m. div. initiatieven/instanties. Beeld ‘Palenzee’, Land-Art project Merijn Vrij oude slaperdijk boven Warffum. Kerstvloed 1717/2017: Rob Sweere (NL), Roger Rigorth (D) en Eko Prawato (ID) + Nishiko (JAP).