6 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 01 april 2020

Muziek en Dementie Noord Nederlands Orkest

Het Oosters kwartet van het Noord Nederlands Orkest (NNO) wil in 2021 kleinschalige concerten geven aan een groeiend aantal mensen met dementie in zorginstellingen in de provincie Groningen.

 

In de provincie Groningen wonen nu ca. 10.000 mensen met dementie en dit aantal zal in 2040 oplopen tot ca. 18.000 mensen.

Er is een groeiende behoefte aan muzikale activiteiten in zorgcentra. Juist omdat muziek één van de laatste functies in het brein is die vertrekt als je een vorm van dementie hebt. Dat betekent dat muziek een sluimerend geheugen wakker kan schudden. Herkenbare melodieën laten lang verloren emoties en herinneringen boven drijven bij mensen met dementie. In zorgcentra zijn directies en medewerkers zich er steeds meer van bewust dat muziek bijdraagt aan de levenskwaliteit van de bewoners, echter zijn er weinig financiële middelen voor activiteitenprogramma’s.

De concertserie die de musici van het kwartet voor ogen heeft, bestaat uit een mooie selectie van klassieke muziekstukken, aangevuld met Nederlandstalig repertoire, waarbij het publiek de kans krijgt mee te zingen. We openen het concert door het zingen van het Groningen volkslied, dat nog steeds zonder enige moeite wordt meegezongen door deze doelgroep. Met deze formule garanderen we een inspirerend programma waarmee we de bewoners anderhalf uur lang meevoeren in een totale muzikale beleving.

Het NNO Oosters Kwartet heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan in het geven van concerten aan groepen ouderen, familieleden, vrijwilligers en verzorgend personeel en wil op verzoek van de instellingen graag weer een aantal concerten verzorgen.

Het NNO draagt op deze wijze bij aan de kwaliteit van leven bij ouderen met dementie in de provincie. Het orkest als belangrijke speler in de Noordelijke muzieksector, voelt zich daar ook verantwoordelijk voor om er te zijn voor kwetsbare ouderen die niet meer naar de concertzaal kunnen komen. Deze ouderen zijn niet meer mobiel en zitten ‘gevangen’ in ‘dementie’. Dat maakt dat ze dag in dag uit fysieke en mentale zorg behoeven. Het Noord Nederlands Orkest wil deze zieke en vaak eenzame doelgroep in onze provincie niet vergeten, bovenal omdat muziek een belangrijke bijdrage kan leveren aan het welzijn van deze kwetsbare mensen.