64 Idee van: Henk Roede Publicatiedatum: 02 maart 2020

Museumplein Grootegast uitbreiden over het hele dorp

In Grootegast is vier jaar geleden het Museumplein gerealiseerd. Inmiddels zijn er op dit plein drie musea, die gezamenlijk nu al 30.000 bezoekers trekken. Dit concept zou over het gehele dorp uitgebouwd kunnen worden.

Grootegast heeft een zeer centrale ligging in de drie noordelijke provincies. Dit is dan ook één van de verklaringen dat Museumplein Grootegast in zijn nog korte bestaan al uitgegroeid is tot één van de grotere publiekstrekkers van onze provincie. Ten eerste ligt het dorp tussen de grotere plaatsen in de regio: Groningen, Assen, Drachten, Leeuwarden. Maar ook dichtbij toeristische regio’s als het Lauwersmeergebied, Drenthe en de vaarrecreatie in Friesland.

Op het idee van het Museumplein zou verder geborduurd moeten worden, om een nog grotere toeristische trekpleister te worden, die een enorme positieve uitstraling zal hebben voor de gehele provincie.

Op het nu al bestaande concept zouden nog veel meer activiteiten kunnen aansluiten. Buiten het uitbouwen van de bestaande musea en extra musea, is te denken aan een pretpark, dierentuin, een overdekt winkelcentrum, hotel, camping, restaurants enzovoorts.

Het museumplein heeft nu al een vrij eenvoudige tramlijn, die grootser opgezet zou kunnen worden om zo alle activiteiten te verbinden. Buiten het dorp zou geparkeerd kunnen worden, waarna iedereen in de tram kan stappen en zo alle attracties bij langs kan gaan. Voordeelkaarten zouden kunnen zorgen voor nog meer verbinding en zeker met overnachtingsmogelijkheden zou dit plan een perfect weekendje of weekje uit kunnen creëren met voor elke leeftijd wat wils.

Dit plan zou een enorme toeristische impuls voor de provincie kunnen zijn, niet alleen voor mensen uit het Noorden, maar ook daarbuiten. Hiermee zullen mensen uit zowel Nederland als het buitenland de provincie meer gaan zien als een serieuze vakantiebestemming.