33 Idee van: Eddy Roos Publicatiedatum: 14 maart 2020

Museum Eddy Roos

Dit museum geeft als enig museum in Groningen de vaste collectie (150 beelden en vele tekeningen) van het werk van een beeldhouwer Eddy Roos weer en heeft wisselende tentoonstellingen vanuit de regio. Een succesvolle tentoonstelling was “De renaissance van het Noorden”.

Dit museum is een oude polderschool uit 1882. Vanuit de poldergeschiedenis is het een monument van de landbouw. Sinds 1976 is het Museum Eddy Roos er gevestigd. De Stichting Figuratieve Abstractie met een ANBI-status beheert dit museum sinds 2007.

Naast de vaste collectie (150 beelden en vele tekeningen) heeft het wisselende tentoonstellingen. Tevens is het werkproces van de beeldentuin Borg Verhildersum waar tuinarchitectuur en beelden samen zijn ontworpen en uitgevoerd te zien. Het draagt bij aan het toerisme van de provincie Groningen. Het gebouw heeft veel geleden onder de aardbeving en de schade is maar gedeeltelijk hersteld. Het herstel en behoud van dit pand kan, maar heeft daarbij hulp nodig.

De goede toekomst van Groningen behoudt hiermee een uniek museum van een beeldhouwer en trekt ook vele enthousiastere bezoekers. Een fietspad langs het wad wordt veel gebruikt voor een bezoek aan dit museum.