Met het online bestellen is het overeindhouden van dorpswinkeltjes geen haalbare kaart. Een goede oplossing daarvoor is één nieuwe dienst die van alles en nog wat combineert, waarmee weer een goed niveau van voorzieningen terugkomt in de buurt.
Er vertrekken veel mensen uit vooral noord en oost Groningen, vanwege werk en gebrek aan voorzieningen, of de lange reistijd daarheen. Het overeindhouden van dorpswinkeltjes is echter geen haalbare kaart, maar alles in huis halen via twintig verschillende websites, ook niet. Bovendien bieden de PostNLs en de Bol.coms weinig voor hoger opgeleiden.
Het combineren van al het aan-huis-gebeuren kan er in de eerste plaats voor zorgen dat de bezorgers meer betaald kunnen krijgen, omdat er efficiënter kan worden gewerkt. Een kleinere wijk kan een chauffeur ook gemakkelijker de klanten kennen, en vooraf weten wie er hoe laat thuis is, en welke “spoed” pakketjes eigenlijk geen haast hebben.
Voor het combineren van pakketbezorging met maaltijdbezorging en postbezorging en boodschappen aan huis is een diverser ingericht distributiecentrum nodig. Ongeveer één per 100.000 bewoners.
De efficiëntieslag die hiermee ook kan worden gemaakt is het rond de klok gebruiken van de voertuigen. Activiteiten als het opzetten van markten en evenementen of het bezorgen van bouwmateriaal kan ook buiten de bezorgtijden voor pakketjes en maaltijden.
Een andere efficiëntieslag die kan worden gemaakt is het volledig benutten van de vervoerscapaciteit: als er pakketjes en boodschappen worden geleverd, is er ook weer ruimte in de auto voor het meenemen van oude batterijen, oud papier, oud ijzer, noem maar op. Een activiteit die daarbij zou passen is het meenemen van ongebruikte spullen om die vanuit het distributiecentrum voor de klant op Marktplaats te zetten. Kopers weten zo ook zeker dat er een echt product is, en de verkoper krijgt niet twintig domme telefoontjes. Ongebruikte spullen kunnen ook worden verzameld voor een rommelmarkt.
Ook zijn er nu veel ZZP’ers met een bestelbus, denk aan een schilder. Als je deze mensen goed faciliteert, kan een schilder gewoon op de fiets naar zijn werk, daar staat dan het materiaal klaar, bijvoorbeeld in een aanhanger. Gezamenlijk reclame maken, gezamenlijk inkopen, en ook een schilder kan meer verdienen, en in een slappe tijd is er genoeg ander werk om te doen.
Machines worden steeds kleiner, en vervoer duurder. Lokaal voedsel kan ook in zo’n centrum verwerkt worden. Denk aan een bierbrouwerij of aan appelmoes, jam en melk. Dit scheelt niet alleen vervoerskosten, ook verpakking en conserveermiddelen kunnen minder als het voedsel directer van boer naar bord gaat, een nieuw verkoopplatform op een website kan ook het hele verhaal kwijt over de boer en kan ook vanuit lokale vraag, helpen bij diversificatie op de boerderij.