4564 Idee van: Rineke Dijkinga Publicatiedatum: 28 februari 2020

Mmmm Groningen!

Houtwallen en bosranden rondom de akkers die de biodiversiteit verhogen, het bodemleven verbeteren, de kleinere boer van extra inkomsten voorzien, ons landschap verfraaien en lekkere, voedzame & gezonde vruchten/noten/kruiden voortbrengen. Waar vervolgens een lekker gerecht of recept mee gemaakt kan worden. Wat biedt de Groninger bodem veel heerlijke, voedzame en duurzame producten. Laten we er samen van genieten. 

Utopie? Op ‘Heerlijk Westerwolds Land’ denken we van niet. Er zijn inmiddels ruim 100 verschillende struiken, bomen en gewassen- met voor de mens eetbare eindproducten- aangeplant tussen de stroken met akkerbouw. Hier gaat het om ‘Waarde per hectare’: voor bodem, boeren, natuur, dieren, consument, economie en omgeving. Onze criteria voor de gewaskeuzes: het moeten volwaardige of rijke eiwitbronnen zijn, ze moeten beschikken over een hoog/bijzonder gehalte aan antioxidanten en/of rijk zijn aan gezonde vetzuren. Voor het de grond ingaat bekijken we welk gerecht of recept ermee gemaakt kan worden. Inwoners en toeristen moeten er natuurlijk van kunnen genieten. We namen vast een voorschotje op onze toekomstige oogst uit ons voedselbos: Met de gojibessen, cranberries, kastanjes en amandelen maakten we deze overheerlijke ‘boscake’. Mmmm!

Onze doelen:
Deze zijn zeker zo divers als onze biodiversiteitsplannen:

  • Educatie & bewustwording genereren over de relatie bodem en voeding & gezondheid.
  • Biodiversiteit verhoging in de bodem, op het land en op het etensbord van de consument.
  • Teelt (vergeten) gewassen/rassen en/of met een hoge nutriënt waarde.
  • Gewassen verwerken tot voedzame, duurzame en gezonde eindproducten.
  • Bijdrage leveren aan klimaat adaptatie/mitigatie.
  • Nieuw verdienmodel voor de kleinere boer en akkerbouw percelen.
  • Kennis opdoen met kleinschalige mechanisatie, aangevuld met ‘handwerk’.
  • Werknemers, ondernemers en scholieren met stressgerelateerde klachten die zinvol en ontspannen buitenwerk verrichten.
  • Waarde-creatie op het platteland, voor zowel de economie, de leefbaarheid, toerisme en werkgelegenheid.
  • Positief imago voor ‘Handwerk’ creëren. Zeker de eerste jaren zal een groot deel van de oogst handmatig verwerkt moeten worden. Wij zijn ervan overtuigd dat handwerk weer positief gelabeld moet worden.

Samenwerkingen:

  • Wageningen Universiteit/PPS Agroforestry
  • Van Hall Larenstein University of Applied Sciences
  • PUUR Westerwolde (waar de eindproducten geserveerd worden)
  • Biologische boeren en producenten in de regio Westerwolde

Jan Dommerholt en Rineke Dijkinga zijn de initiatiefnemers van dit project. Rineke Dijkinga is als voedingsdeskundige de ontwikkelaar van de gerechten en recepturen.