77 Idee van: Werkgroep Bos Meerdorpen Publicatiedatum: 18 maart 2020

Meer Bos voor Meerstad en Ommeland

Bossen zijn de longen van de wereld. Bossen zitten boordevol leven. Bossen bieden ons voedsel en in het bos komt de mens tot rust. Het aanplanten van bossen is een belangrijk middel om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo kunnen we ons beschermen tegen wat komen gaat. Hoog tijd voor de vergroening van Groningen. Bossen zijn onze Toukomst !

In Engelbert en Middelbert, eeuwenoude lintdorpen die ingeklemd liggen tussen het nieuwe Meerstad en de snelweg A7, zien we het bos als een kans. We willen tientallen hectares aan weiland tussen de A7 en onze lintdorpen gaan beplanten met bossen. Niet zomaar wat bomen, maar een gevarieerd bos met berken, zwarte elzen, lindes, wintereiken, fruitbomen en bessenstruiken, afgewisseld met groenblijvers als de jeneverbes en de spar.

Het wordt een glooiend landschap doorsneden door water en natuurlijk wandelpaden. Zo creëren we recreatie voor Meerstad en de héle stad. Eén hectare bos telt tussen de 600 en 4000 bomen. Ons streven is in Groningen net zoveel bomen en struiken als inwoners te hebben. Dat geeft lucht !

Voor ons als bewoners van Meerstad ontstaat zo een natuurlijke buffer tussen de alsmaar drukker wordende A7 en onze huizen. Geen hoge dijk of grijze muur, maar een groene zone vól leven als fysieke en psychologische afscheiding van de snelweg. Het bos vangt CO2 en fijnstof af en dempt geluid. Maar zorgt ook voor verkoeling van het stedelijk gebied en houdt neerslag vast.

Alle stadjers kunnen participeren in ons bos. We planten er eetbare soorten zoals appels, bessen, gele kornoelje, tamme kastanjes, wilde paddestoelen. En minder bekende soorten als de olijfwilg, pawpaw, szechuan pepper en de uiensoepboom. Voor de bijen en insecten is er een rijke kruidlaag. En dichtbij de woonkernen komt een zelfplukmoestuin.

In onze dromen gaan we verder. Meer bos ! Alsmaar meer bos… vanaf de Meerdorpen strekt het zich als een lint uit naar het oosten. Zodat ook onze buren in Harkstede en Westerbroek kunnen profiteren van de stilte en het groen. Dan door naar Kolham, Sappemeer, Zuidbroek. Waar het eindigt ? Misschien wel als het grootste bos van Groningen ….